Ministerie van Defensie


Hr. Ms. Amsterdam start haar werk bij Ivoorkust (video)

2 januari 2011, 14.28 uur

Hr. Ms. Amsterdam is vandaag voor de West-Afrikaanse kust begonnen met het bevoorraden van de Franse helikoptercarrier Tonnerre. Het Nederlandse marineschip kan ook ondersteunen bij een eventuele evacuatie van EU-burgers uit Ivoorkust. Deze bevoorradingsoperatie volgt direct op een succesvolle antipiraterijmissie van 4 maanden aan de andere zijde van het Afrikaanse continent.

De Tonnere is al langer in het gebied als Frans stationsschip voor centraal Afrika en ondersteunt momenteel de Franse militairen en de VN-troepen in Ivoorkust. Als het erop aankomt kan het vaartuig EU-burgers evacueren. Door de ontwikkelingen in het West-Afrikaanse land heeft het schip dringend behoefte aan voorraden.

Hr. Ms. Amsterdam aan de slag bij Ivoorkust
* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 3 januari 2011 | wmv | 0:42 | 1,6 MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 3 januari 2011 | mp4 | 0:42 | 2,7 MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 3 januari 2011 | 3gp | 0:42 | 6,3 MB
* Uitgeschreven tekst ...
Zie het origineel


Bevoorradingstaak

Hr. Ms. Amsterdam heeft als belangrijkste taak het bevoorraden van de Tonnerre, zodat het haar werk kan voortzetten. Mochten er grootscheepse evacuaties op gang komen tijdens de Nederlandse aanwezigheid dan biedt de Amsterdam ondersteuning wanneer Frankrijk hierom vraagt.

Frans verzoek

De Tonnerre. Foto: ministerie van Defensie

Het Fast Combat Support Ship was op weg terug naar Nederland toen Frankrijk verzocht om ondersteuning bij Ivoorkust. Frankrijk deed het verzoek omdat het zelf niet in staat was om op korte termijn de helikoptercarrier te bevoorraden. Het 167 meter lange Nederlandse marineschip was op dat moment het snelste in staat om de bevoorradingsoperatie uit te voeren.

KDC-10

Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht leverde via Malaga materiaal aan. Foto: ministerie van Defensie

Vanwege de missie bij Somalië en in de Golf van Aden waren ook de eigen voorraden nagenoeg op. Het Franse schip had daarnaast stretchers, slaapzakken en noodrantsoenen nodig. Een groot deel van deze goederen heeft de Amsterdam tijdens een logistieke stop in Malaga aan boord genomen. Tijdens dit bezoek leverde een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht ook voorraden aan.

Vervolgens is in Céuta extra dieselolie en in Dakar grote hoeveelheden voeding, medische hulpmiddelen, munitie en wapens aan boord ingescheept. Hier kwamen ook een aantal militairen uit verschillenden landen aan boord die meevoeren richting Ivoorkust. Na 2 dagen varen op topsnelheid arriveerde Hr. Ms. Amsterdam gisteravond bij de Tonnerre voor Ivoorkust.

Terugkeer in den Helder

De bevoorrading duurt waarschijnlijk nog 2 dagen. Verdere inzet van Hr. Ms. Amsterdam is afhankelijk van de ontwikkelingen in Ivoorkust, maar de voorlopige planning is dat het schip en de 157 bemanningsleden in de tweede helft van januari in Den Helder terugkeren.