Plant Research International


Samenwerking Wageningen UR en Biogemma in onderzoek naar droogtetolerantie van tarwe

3 jan 2011
Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

De Plant Sciences Group van Wageningen UR (University & Research centre) en Biogemma gaan een samenwerking aan voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van droogtetolerantie in tarwe. De partners gaan de samenwerking aan vanwege het grote maatschappelijk belang van de ontwikkeling van gewassen met droogtetolerantie en vanwege de complementariteit van het fundamentele onderzoekswerk van Wageningen UR en de toegepaste veredelingskennis van Biogemma.

Door de klimaatverandering en de steeds verder teruglopende beschikbaarheid van hulpbronnen zoals water, is de ontwikkeling van gewassen met een betere stress-bestendigheid tegen veranderende omstandigheden een belangrijk onderzoeksonderwerp voor veel kennisinstellingen en plantenveredelingsbedrijven. Biogemma CEO Pascual Perez stelt: âOnze belangrijkste taak is het vinden van innovatieve oplossingen voor onze stakeholders, op basis van GM en niet-GM eigenschappen, die bijdragen aan het omgaan met de wereldwijde uitdagingen in de landbouw. Met de steeds toenemende nadruk op beperking van watergebruik en de voorspelde steeds drogere zomers is het zeer belangrijk deze eigenschappen in onze belangrijkste gewassen te verbeteren. De licentie-overeenkomst met Wageningen UR stelt ons in staat onze portfolio aan belangrijke eigenschappen van tarwe met een aantal droogteresistentie-genen uit te breiden. Tarwe behoort tot de belangrijkste gewassen ter wereld en wordt vaak geteeld onder semi-aride omstandighedenâ.

Richard Visser, hoogleraar Plantenveredeling aan Wageningen University, vult aan: âHet vinden van oplossingen om duurzame en hoge gewasproducties te bereiken onder ongunstige omstandigheden, zoals droogte, is een uitdaging en vraagt om gezamenlijke inspanning en expertise. Deze licentie-overeenkomst tussen Biogemma en Wageningen UR voor tarwe zal onze samenwerking versterken en zal er ook voor zorgen dat de kennis en expertise die we hebben opgebouwd in onze op genomica gebaseerde onderzoeksprogrammaâs zal worden toegepast door de plantenveredelingssectorâ.

Deze overeenkomst is opgezet rond het gebruik van genen die zijn geïdentificeerd in model-soorten voor tarwe. âDit soort samenwerking is een essentieel onderdeel van de Biogemma-strategie aangezien het de snelle valorisatie van hoogwaardig publiek onderzoek mogelijk maakt en ons een voorsprong geeft bij het kiezen van de beste oplossingen voor onze veredelings- en landbouwkundige problemenâ, zegt Jeroen Wilmer, Biogemma Licensing & Portfolio Manager.

Over Wageningen UR
De Plant Sciences Group is onderdeel van de internationale kennisorganisatie Wageningen UR (University & Research centre). De missie is âTo explore the potential of nature to improve the quality of lifeâ. Binnen Wageningen UR bundelen negen gespecialiseerde en meer toegepaste onderzoeksinstituten, Wageningen University en hogeschool Van Hall Larenstein hun krachten om bij te dragen aan de oplossing van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Met ongeveer 40 vestigingen (in Nederland, Brazilië en China), 6500 medewerkers en 10.000 studenten behoort Wageningen UR wereldwijd tot de vooraanstaande kennisinstellingen binnen haar domein. De integrale benadering van de vraagstukken en de samenwerking tussen natuurwetenschappelijke, technologische en
maatschappijwetenschappelijke disciplines vormen het hart van de Wageningen Aanpak.

Over Biogemma
Biogemma is een vooraanstaand Europees biotechnologie-bedrijf dat zich richt op toegepaste genomica en GM-activiteiten in veldgewassen. Ontstaan uit de samensmelting van de biotechnologische activiteiten van drie belangrijke zaadbedrijven, Vilmorin & Cie (Limagrain Group), Euralis en RAGT, met behulp van twee financiële instellingen, Sofiproteol en Unigrains, en met ondersteuning van de landbouwkundige onderzoeksorganisatie Arvalis ontwikkelt het bedrijf samen met zân partners R&D programmaâs in veldgewassen (maïs, tarwe, zonnebloemen en koolzaad), gericht op opbrengstverbetering, weerstand tegen biotische en a-biotische stress, en speciale graanbestanddelen.