Gerechtshof 's-Gravenhage


Gemeente Zederik veroordeeld voor illegaal gebruik riooloverstort

Den Haag, 24 december 2010 - Het gerechtshof in Den Haag heeft de gemeente Zederik op 24 december 2010 in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 17.500 euro wegens het zonder vergunning via een riooloverstort lozen van verontreinigd afvalwater in onder meer een vijver in eigendom van twee van haar bewoners. Van het vervuilen van de bodem is de gemeente vrijgesproken.

In een eerdere procedure was als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad komen vast te staan dat de bezwaren van de gemeente tegen de dagvaarding geen verdere strafrechtelijke procedure in de weg stonden, omdat het verzamelen en transporten van afvalwater geen taak is die exclusief door de gemeente dient te worden uitgeoefend (Hoge Raad 18 september 2007, LJN: BA6575).

Het hof heeft een aantal verweren van de gemeente, die strekten tot niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie, verworpen. Daarbij heeft het hof onder meer overwogen dat het gedogen van de riooloverstort door het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden aan het openbaar ministerie niet het recht tot vervolging ontneemt.

Het hof is van oordeel dat de gemeente door haar handelen het milieu onnodig heeft belast en twee van haar bewoners overmatig overlast heeft bezorgd.

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 24 december 2010 Naar boven