Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Poelmann

Nieuwjaarsspeech 2011 dijkgraaf Patrick Poelmann

Publicatiedatum : 3 januari 2011

Uitgesproken op 3 januari 2011 tijdens het nieuwjaarsontbijt van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

"Beste mensen,

Hartelijk welkom op het traditionele Nieuwjaarsontbijt van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Graag wens ik jullie, medewerkers en bestuurders van ons waterschap, een goed, gezegend en vruchtbaar 2011!

Het afgelopen jaar is voor ons waterschappers een apart jaar geweest. Ik denk dat het instituut waterschap nog nooit zo veel is besproken. En vaak door mensen die geen idee hebben hoe het er bij ons aan toe gaat. En dat is toch vooral wat onze mensen ook het afgelopen jaar goed hebben gedaan: zorgen voor veilige dijken, droge voeten en schoon water, tegen een redelijke prijs voor de burger.

Die discussies speelden zich vooral af in het bestuurlijke domein. Want niet de taken stonden ter discussie, iedereen is er wel van overtuigd dat ons werk gedaan moet worden. Het ging vooral over nut en noodzaak van een eigenstandig bestuur van het waterschap. Na vele eeuwen van zelfstandig waterschapsbestuur, weliswaar op steeds andere wijze gekozen, kregen wij te maken met een sterke stroming bij vele politieke partijen om dat zelfstandige bestuur op te heffen. Terwijl men in vele buitenlanden juist is geïnteresseerd in de wijze hoe in Nederland de regionale waterstaat wordt bestuurd.

Het heeft de waterschappen meer bij elkaar gebracht dan ooit eerder is voorgekomen. Onderling debat is heus wel gebleven, maar altijd met het uitgangspunt dat wij ons als een goed georganiseerde beweging naar de buitenwereld dienen te presenteren. Dat heeft geleid tot de zogenaamde actie Storm. De waterschappen zijn in goed overleg met elkaar aan de gang gegaan. Om aan de samenleving in het algemeen en aan het parlement in het bijzonder te tonen dat wij in deze financieel moeilijke tijden onze verantwoording nemen, door de lasten voor het rijk te verminderen en dat terug te verdienen door ons binnen de waterketen efficiënter te organiseren. Deze samenwerking heeft geleid tot een voorlopige afronding in het regeerakkoord:
* er zullen geen voorstellen worden gedaan om het in de wet vastgelegde zelfstandige bestuur van het waterschap te herzien
* onze organisaties nemen structureel voor een bedrag van 200 miljoen per jaar aan investeringen in het hoogwaterbeschermingsprogramma over die thans geheel door het rijk worden betaald.

Daarmee zijn wij er nog niet, een grote meerderheid van de waterschappen is niet blij met het voornemen in het regeerakkoord om de verkiezingen voor onze algemene besturen te laten doen door de gemeenteraden van de in liggende gemeenten. Ons algemeen bestuur (AB) hecht, net als de meeste andere ab's, aan directe verkiezingen door de inwoners van het waterschap, die tegelijk worden gehouden met de verkiezingen van de gemeenteraden.

Samenwerking, dat werkt.

Dat moet ook voor 2011 ons leidende motief zijn. En dan niet alleen inzake de bestuurlijke toekomst van de waterschappen. Maar om ons werk beter en efficiënter te doen. En juist dat raakt u in uw dagelijkse werk.

Daarbij denk ik niet in eerste instantie aan samenwerking door opschaling naar een groter waterschap. Zeg nooit nooit, maar er zijn zoveel andere mogelijkheden waarbij het beter doen van ons werk door samenwerking tot stand kan worden gebracht, wij gaan er op verzoek van het AB in de komende maanden met elkaar over praten.

Ondertussen zijn wij wel aan de gang, ik noem een paar onderwerpen die mogelijk zelfs al in het komende jaar tot nadere overeenkomsten leiden:
* samenwerking in de waterketen in WINNET verband met een twaalftal Utrechtse gemeenten en de provincie
* samenwerking in het laboratoriumwerk met 8 andere waterschappen
* samenwerking bij het innen van onze belastingen met de twee Limburgse waterschappen, de gemeente Venlo en de gemeenten Utrecht en De Bilt, met een optie voor deelname door andere Utrechtse gemeenten
* samenwerking bij de muskusrattenbestrijding waarbij het werkgebied van onze bestrijders wordt uitgebreid naar Schieland, Delfland, Rijnland, Amstel Gooi & Vecht, Hollands Noorderkwartier
* samenwerking bij de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Rijnenburg met de gemeente Utrecht en de provincie
* samenwerking bij de vernieuwing van de Utrechtse rioolwaterzuiveringsinstallatie met private partijen en de gemeente Utrecht
* samenwerking met het rijk, provincies en andere waterschappen in het Deltaprogramma, waarbij voor ons de themaprogramma's veiligheid, zoetwatervoorziening en nieuwbouw & herstructurering cruciaal zijn
* samenwerking met Rijkswaterstaat om nu eindelijk eens zaken te doen over de overdracht van al die wateren en installaties die van regionaal belang zijn, zoals de gekanaliseerde Hollandse IJssel
* samenwerking met Rijkswaterstaat, kennisinstituten en private partijen om met moderne technieken te komen tot het monitoren van het binnenste van onze dijken (gek dat dat er eigenlijk nog helemaal niet is!)
* samenwerking met rijk, provincies en waterschappen om te komen tot een adequate en efficiënte aanpak van de toekomst van de C-keringen van dijkring 14, dat onze veiligheid vergroot en het landschap spaart tegen geringere kosten
* samenwerking met alle andere overheden binnen de provincie Utrecht waar mede op ons voorstel thans een bestuurlijk platform is geformeerd onder leiding van de commissaris van de koningin Robbertsen.

Velen van jullie zijn of worden betrokken bij deze projecten, en onze bestuurders krijgen ze alle langs. Dit kan alleen goed gaan als de wisselwerking tussen AB, college en ambtelijke organisatie goed is. In de afgelopen maanden waren er tekenen die op het tegendeel duiden. Maar ook hier geldt dat samenwerking nodig is. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat in 2011 samen bereiken. Wij moeten allen bereid zijn om af en toe eens wat in te schikken. Dat loont als wij daarmee ons doel kunnen bereiken: beter werk tegen lagere kosten.

Graag ga ik met u allen in 2011 fris van start, ik hoop dat u er net zo'n zin in hebt en dan wordt het vast en zeker een goed jaar voor De Stichtse Rijnlanden!

Dank u wel."

Patrick Poelmann, dijkgraaf Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, 3 januari 2011.

Reageren?

Mail naar dijkgraaf@hdsr.nl