ProRail

Persbericht

03-01-2011

ProRail informeert schademelders over afwikkeling

Deel schademeldingen gegrond verklaard

Een deel van de omwonenden van de spoorzone in Arnhem ontvangt vandaag een brief in de bus over de afhandeling van hun schademeldingen. ProRail ontving in 2010 circa 38 schadeclaims rond het project Sporen in Arnhem. Een onafhankelijke schade-expert wees er nu vier toe.

Vier bewoners leden volgens onderzoek aantoonbaar schade door bouwwerkzaamheden. Bij de overige 34 schademeldingen heeft een melder de klacht ingetrokken, negen zijn er nog in behandeling en een werd door de eigen verzekeraar schadeloos gesteld. Van de 23 overige meldingen acht de onderzoeker het niet bewezen dat de schade ontstond door de werkzaamheden.

Lamp

Hoewel hierbij de wet- en regelgeving is gevolgd, begrijpt ProRail dat het voor deze omwonenden een teleurstellende boodschap is. Vanwege de privacy laat ProRail zich niet uit over de hoogte van de schade. De meldingen varieerden van een lamp die naar beneden viel tot loslatend stucwerk, lekkage en scheuren.

Procedure

Er is vooraf al gestart met een uitgebreide procedure. Zo is er een proef met diverse heimethoden gedaan. De meest omgevingsvriendelijke werd gekozen. Ook is bij een representatief deel van de woningen de staat van het pand vooraf vastgelegd, evenals de bodemgesteldheid. Tevens werden tijdens de werkzaamheden over langere tijd op 25 locaties continu trillingsmetingen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de trillingen van de bouwwerkzaamheden meestal ruimschoots binnen de normen zijn gebleven die acceptabel worden geacht volgens de Stichting Bouw Research (SBR).