Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Waterschap Hunze en Aa's krijgt subsidie voor gezonde vis

De waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest ontvangen de komende jaren samen 2,9 miljoen euro aan subsidie uit het waddenfonds voor het bouwen van vispassages en het verbeteren van leefgebied voor vis. In totaal is er ruim zes miljoen euro beschikbaar voor vier noordelijke waterschappen. Hunze en Aa's, Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben gezamenlijk de subsidieaanvraag 'Ruim baan voor vissen in het waddengebied' ingediend.

Problemen

Langs de waddenzeekust van het vaste land is een groot deel van de overgangen van zout naar zoet water voor vissen niet te passeren. Dit komt door onneembare obstakels als sluizen en gemalen. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor een gezonde visstand en maken zich net als ecologen en vissers zorgen over de visstand.

Vrije migratie van vis

Met het plan 'Ruim baan voor vissen in het waddengebied' is de hele waddenkust van het vasteland binnen enkele jaren vispasseerbaar. Dit is belangrijk voor vissoorten die, om te overleven, een deel van hun leven in zoet water en een deel van hun leven in zee moeten doorbrengen.

Lees verder op de website van waterschap Hunze en Aa's.