Watersportverbond - KNWV

Natura2000:recreatievaart Rijntakken geen knelpunt

maandag 3 januari 2011

Recreatievaart op de rivieren en wateren van de Rijntakken is geen knelpunt. Het zal niet verboden of bemoeilijkt worden om op de rivieren en wateren van de Rijntakken te varen. Dat is de belangrijkste conclusie uit de vergadering van de Natura 2000 Klankbordgroep Rijntakken die onlangs gehouden is.

De vijf Natura 2000-gebieden van de Rijntakken zijn: Gelderse Poort, Uiterwaarden van de IJssel, Uiterwaarden van de Nederrijn, Uiterwaarden van de Waal en Loevestein. Klik hier voor een kaart

Namens het Watersportverbond hebben Gerrit Romeijn (regioteam
rivierengebied) en Roel Harbers, districtsconsulent, in de
klankbordgroep altijd gestreden voor het (op zijn minst) behouden van de pleziervaartmogelijkheden in de Rijntakken zoals ze nu zijn. Daarbij is ter vergadering meerdere malen een scenario geschetst waarbij natuur en recreatievaart goed kunnen samen kunnen bestaan. Deze inzet wordt nu beloond.

Beheerplan Rijntakken
Het door kunnen gaan van bestaand gebruik is altijd inzet geweest van het verbond. Maar de eerste ontwikkelingen in het Natura 2000 project baarden zorgen. Recreatievaart werd al significant verstorend in het beheerplan opgenomen. Daarom zou onder andere het water bij het Rhederlaag bij Giesbeek (periodiek) worden afgesloten ten behoeve van overwinterende vogels.

Protest verbond
Het Watersportverbond heeft daarop fel geprotesteerd. In extra overlegsessies met de projectorganisatie, waarbij ook andere
vertegenwoordigers uit de recreatiesector aanwezig waren, werden diverse tegenargumenten ingebracht. Allereerst het argument dat er op de af te sluiten wateren het hele jaar door beroepsvaart vaart. De effecten van beroepsvaart zijn veel groter dan van pleziervaart, dus ook om economische reden is afsluiting niet mogelijk. Bovendien heeft het verbond beter en haalbaar alternatief voorgesteld naar voorbeeld van de recreatieladder.

De recreatieladder
De recreatieladder heeft als uitgangspunt dat alle activiteiten zoals nu al plaatsvinden, gewoon door kunnen gaan. Ondertussen wordt er onderzocht en bijgehouden of er werkelijk schadelijke effecten zijn, veroorzaakt door de pleziervaart. Mochten die er onverhoopt toch zijn, dan zijn de te treffen maatregelen in eerste instantie in de sfeer van betere informatieverstrekking en zeker niet afsluiten of zoneren.

Recreatievaart geen knelpunt
Uitkomst van het klankbordgroepoverleg is dus dat recreatievaart niet meer als knelpunt wordt gezien, omdat er zwaarwegender activiteiten plaatsvinden die een groter effect op de natuur hebben. Zorgelijk is wel dat in de tekst van het beheerplan, recreatievaart als significant verstorend in de tekst blijft staan, en dat daar als aantekening bij komt dat recreatievaart geen knelpunt is.

Daarom is besloten het vervolg in het proces Natura 2000 kritisch te blijven over de tekst in het beheerplan. In april 2011 is de
eerstvolgende klankbordgroepbijeenkomst. Hierin zullen de puntjes op de i gezet worden. Daarover later meer.