Gemeente de Waard


Nieuwjaarsspeech algemeen directeur werkorganisatie De Waard

Algemeen directeur van werkorganisatie De Waard Jan van Ginkel, hield maandagochtend 3 januari een toespraak voor het personeel. In zijn speech gaf hij aan waar De Waard in 2011 voor staat. De Waard werkt voor de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Daarom kunt u de toespraak hieronder lezen. De bijbehorende beelden zijn te downloaden.

Beste mensen,

Een vrolijk weekblad

Het leuke van het hebben van kinderen is dat ik zonder enig schaamtegevoel heerlijk in de Donald Ducks van mijn kroost kan lezen. Maar als je er teveel achter elkaar leest, wordt het wel erg voorspelbaar. Guus Geluk heeft altijd mazzel, Dagobert neemt altijd wel een duik in zijn geldpakhuis, en de drie neefjes helpen Oom Donald altijd uit de moeilijkheden.
En zo nu en dan vindt Willie Wortel weer een tijdmachine uit. Het is een apparaat waarmee je achteruit kunt reizen in de tijd. Je kunt er ook mee vooruit reizen. Straks gaan we met elkaar een reisje maken.

Opgave van vernieuwing 2011

In mijn Kerstspeech heb ik het jaar 2010 geduid met de kernbegrippen dynamiek en resultaat. Dat deed ik aan de hand van de indeling 1.0, 2.0 en 3.0. Dezelfde indeling wil ik nu opnieuw hanteren. Legde ik in de Kerstspeech de nadruk op 1.0, nu zal ik de focus op 3.0 zetten. Ik wil de opgave van vernieuwing in 2011 op hoofdlijnen formuleren.


1.0: bijzonder-regulier

De drie colleges ervaren dat er in 2011 op een tweetal punten een duidelijke verbetering wenselijk en nodig is om de kwaliteit van ons werk verder te verhogen. En bij kwaliteit doel ik in dit verband op juridische betrouwbaarheid én soepele toepassing van wet- en regelgeving. Op korte termijn zullen stappen gezet worden om de juridische control te versterken en dit een goede plek in de organisatie te geven. Ook het verkorten van de afdelingsoverstijgende schakels in de ketens van processen van beleid tot uitvoering zal binnenkort onze aandacht vragen.
Nog breder genomen, zelf ervaar ik bij 1.0 de dwingende noodzaak om een tastbare impuls te geven aan de bedrijfsvoering van De Waard. Dan bedoel ik het begrip bedrijfsvoering niet primair in de zin van de afdeling Bedrijfsvoering, maar ik doel op
bedrijfsvoering-in-de-breedste-zin-des-woords. Het gaat om het geheel van sturing en beheersing van primaire en ondersteunende processen.


2.0: opvallend

Colleges en collega's, we praten al te lang over deregulering zonder echte stappen te zetten. Achter de schermen is echter door Paul Platen de afgelopen maanden hard gewerkt aan een plan van aanpak om deregulering nu werkelijk een forse stap verder te brengen. We zullen dit niet aanvliegen als zomaar-een-project. Welbewust zal het een volwaardig programma zijn, compleet met een DIN-structuur á la de programmabegrotingen. De aftrap zal niet lang meer op zich laten wachten.
Het denken in en sturen op programma's zal in 2011 sowieso een rode draad worden in de wijze van benaderen van beleid, van uitvoering, van monitoring, van projecten, van acties. Was 2010 het oefenjaar met programmasturing, 2011 is het jaar van echt invoeren en doorvoeren. We rollen dat breder uit dan alleen bij de afdeling Strategie & Projecten. Op korte termijn zullen Henk Lingeman en ik met voorstellen komen naar de colleges om de gevolgen hiervan te doordenken. Het gaat om gevolgen voor de wijze van bestuurlijke sturing op doelrealisatie, en wel op een zodanige wijze dat we op een eenvoudige maar effectieve manier voldoen aan de provinciale richtlijnen vanuit het arhi-toezicht. Speciaal punt van aandacht vormt de sturing op het kernprogramma. In de beheersing van de grotere projecten is in 2010 een enorme slag gemaakt die in 2011 verder zal worden doorgezet. Het komende onderzoek van de Rekenkamer kan daarbij behulpzaam zijn. Bas Renes sluit niet uit dat een en ander zal leiden tot een organieke aanpassing om grondexploitaties en vastgoed de positie te geven die ze verdienen. Zoals gezegd, de aanduiding 2.0 staat model voor opvallende zaken. Laurianne Kwakernaat beraadt zich erop hoe de dienstverlening een volgende impuls kan krijgen. Ze overweegt sterk om dienstverlening richting bedrijven, instellingen en verenigingen meer kerngericht te organiseren. De eerste gedachten gaan concreet uit naar het al snel benoemen van kerngeoriënteerde accountmanagers.


3.0 innovatief

Ik nodig jullie uit om met me in de tijdmachine te stappen. We gaan 5 jaar terug in de tijd. Er waren geen iPads, geen iPhones. Blackberries waren, voor zover ze al op de markt waren, krakkemikkig en onhandig in gebruik. Een touchscreen bestond nog niet, menugestuurde computerprogramma's moesten nog uitgevonden worden. Er was geen LinkedIn, geen Twitter, mobiele telefonie was nog maar voor de enkeling en peperduur, sms-en gebeurde alleen bij bittere noodzaak. Die 5 jaar voelt als een halve eeuw.
Laten we een andere tijdmachine van Willie Wortel instappen. We gaan nu 5 jaar vooruit in de tijd. Computers worden uitsluitend nog met handgebaren bediend, zo betekent de-handen-uit-elkaar-bewegen voor de computercamera dat je wilt uitzoomen. Alle informatie en programmatuur staan niet meer op een PC, komen zelfs niet uit de muur bij Apple of Bill Gates, maar rechtstreeks uit de cloud. Privacy is een illusie, zelfs je zelfdenkende koelkast weet je smaakvoorkeuren. Film, video, geluid, kunstmatige intelligentie - alles zit in je biometrische chip in je broekriem. We glimlachen om de poging om boeken op een e-reader te krijgen, nu projecteer je immers met een lasertje je tekst op elk willekeurig vlak. Sowieso zal alle apparatuur uitsluitend nog mobiel zijn.
Beste mensen, waarschijnlijk vergis ik me op onderdelen. De stand van digitalisering en informatisering zal voor ons gevoel-nú immers een halve eeuw verder zijn...! Eén ding is duidelijk: het zal gevolgen hebben voor ons werk en de manier waarop je dat organiseert. Als je een elektrische tandenborstel krijgt, kun je niet op de oude manier blijven poetsen.

Daarom vraag ik jullie aandacht voor het Toekomstprogramma Samen Zijn 3.0. Ik veroorloof me een prikkelende opmerking: de collega's die volgens de cultuurwaarden van De Waard acteren, weten ongetwijfeld al waar dit over gaat, want, proactief als ze zijn, hebben ze allang opgemerkt dat de drie raden daar een positief besluit over hebben genomen. Vorige maand namelijk zijn de hoofdlijnen van Samen Zijn 3.0 in een raadsvoorstel kort geduid. Ik ga dat nu verder uitwerken.

Samen Zijn 3.0

Die naam verdient uitleg:

* Het gaat om het Zijn, om de Zijnswaarde, om het imago en de identiteit van de nieuwe gemeente. In dat kader hoop ik van ganser harte dat de colleges en raden de branding van de nieuwe gemeente echt een rol zullen laten spelen in de keuze van de naam voor de nieuwe gemeente.

* Het gaat ook om sámen, om Externe Oriëntatie, om echte betrokkenheid op en van de samenleving, om het nu werkelijk uiterst serieus nemen van burgerparticipatie. In 2011 vraag ik van letterlijk elke collega om letterlijk een stap naar en in de A3-samenleving te zetten - al vrij snel kom ik daar concreet bij jullie op terug wat ik me daarbij voorstel.
* En 3.0 is natuurlijk de aanduiding van de werkelijkheid in de toekomst, van de reis in de voorwaartsgerichte tijdmachine: als uiting van de moderne tijd. En natuurlijk is het ook een knipoog naar de 3 gemeenten.

Het programma valt op dit moment uiteen in drie onderdelen. Ik benoem dat steekwoordsgewijs:

* Samen Willen 3.0. Het gaat om het groeien naar een strategische visie voor de nieuwe gemeente. Ik wil niet dat de nieuwe gemeente, maar dat de kérnen, elk met hun eigen geschiedenis, als vertrekpunt fungeren. Vanuit die historische basis komen we tot strategische zoekgebieden die we in samenspraak met alle relevante actoren verder brengen. De strategische visie wordt geen boekwerkje dat vervolgens in de la verdwijnt. Maar het gaat me om het organiseren van een proces van een opkomende leerstrategie: terwijl de strategie ontwikkelt en evolueert, vinden veranderingen al plaats, worden delen al uitgevoerd. Het idee van éérst een visie en dán pas subsidiebeleid, accomodatiebeleid etc. lijkt me achterhaalt. Het gaat om gelijktijdige ontwikkeling met op gezette momenten het ophalen van het `net der resultaten'. Bestuurlijk leiderschap gaat om het versterken van het vermogen van de lokale gemeenschappen om hun eigen toekomst duurzaam vorm te geven. Veel aandacht zal gegeven moeten worden aan cultuur, aan de andere rolverdeling tussen overheid en samenleving. Er zal, naar mijn overtuiging, zelfs een vorm van bestuurlijke vernieuwing nodig zijn. Ik stel me voor dat de strategische visie, zo bezien, ergens begin 2012 gereed is en tegelijkertijd dan dus al deels in uitvoering is. In de eerste helft van 2012 kan dan een specifiek uitvoeringsplan worden geformuleerd dat ook als input kan fungeren voor de verkiezingsprogramma's. Letterlijk morgen al kom ik met een voorstel naar de colleges. Als organisatie vragen we geen financiële middelen omdat wij met z'n allen er het werk voor gaan verzetten - zie de strategische visie niet als een apart proces met allerlei capaciteitsbeslag, in het opkomende leerproces is het immers interactief en integrerend met ons dagelijks werk.
* Samen Dienen 3.0. Het gaat in dit project niet zozeer om het realiseren van een nieuw gemeentehuis op de traditionele manier. Het gaat om het benoemen van kerngerichte functionaliteiten. Die krijgen een vertaling naar ICT, cultuur, organisatiestructuur, bestuurscultuur en gebouwelijkheid. Ik wil dat Samen Dienen 3.0 een concrete vertaling wordt van de gedachtenlijn achter de strategische visie: interactie op locatie, nabijheid in de kernen, de ontmoeting staat centraal met alle denkbare middelen - van live contact tot videogesprek. Denk ook hier aan de tijdmachine. Informatie en interactie zijn de kernbegrippen, tijd, plaats en apparaat doen er nauwelijks meer toe. Het is voor mij nog een open vraag hoe gedurfd we durven zijn; of we nog moeten denken in oude kantoorconcepten voor een deel van de ambtenaren, of dat we voor een vergadering een tafel aan het lokale café gebruiken wat wel een paar kopjes koffie kost maar factoren goedkoper is dan een eigen kantoor met onderhoud, verwarming, verlichting en beveiliging. Ook morgen al komen Hans de Waal en ik in de colleges met een eerste uitwerking van genoemde wijze van denken. Belangrijk is om nu al op te merken dat het investeren in Samen Dienen 3.0 niet kan wachten tot over 2 of 3 jaar. Er zal sprake zijn, móeten zijn, van een geléidelijke overgang naar de andere tijden.
* Samen Werken 3.0. Dit staat voor alles op het vlak van organisatieontwikkeling. Hierover zal ik deze week nog met het Dagelijks Bestuur, en deze maand nog met de OR overleggen. In lijn met de staande afspraak dat de organisatie steeds meebeweegt met de diverse eerder genoemde ontwikkelingen, voorzie ik op heel korte termijn een organisatiewijziging. Die is wellicht dan voorlopig de laatste na de circa 5 van de afgelopen 1,5 jaar. Gegeven jullie kwaliteiten, hebben we de organisatie dan zo goed mogelijk ingericht - de juiste mens op de juiste plek zoals dat heet. In 2010 lag bij organisatieontwikkeling de nadruk al op de cultuuraspecten, in 2011 zal dat nóg indringender aan de orde zijn. Zo is het programma Andere Overheid in toenemende mate een cultuurprogramma in plaats van een productieprogramma. Ik ben er gelukkig mee dat de Young Potentials zich als opdracht hebben gesteld om Het Nieuwe Werken in De Waard een paar slagen verder te helpen. En ook op andere plekken in de organisatie zie ik netwerkgeoriënteerde vernieuwers bezig. Beste collega's, beste colleges en - over jullie hoofden heen - beste raadsleden, ik wil helder zijn: het inspelen op de opkomst van de social media is geen keus maar noodzaak. Ik begrijp de weerstand die er tegen leven kan, maar ook jij zit onvermijdelijk in de tijdmachine, realiseer je dat alsjeblieft. Er gebeurt al meer dan je misschien denkt: per 1 maart a.s. wordt alle informatie rondom het Meldpunt Openbare Ruimte en de begraafplaatsadministratie digitaal en zaakgericht verwerkt. Zo kunnen uitvaartondernemers zelf hun begravingen inplannen via de website.

Niet voor niets valt dit allemaal onder die ene koepel Samen Zijn 3.0. Er is zoveel samenhang tussen Externe Oriëntatie, HNW, Andere Overheid, zaakgericht werken en kerngericht gemeentezijn, dat het eigenlijk één pot nat is. Ik broed erop hoe dat slim te organiseren is en zal dat ei binnenkort leggen.

Bezuinigingen

Het is jullie allang opgevallen: over bezuinigen heb ik met geen woord gerept. Dat is een bewuste keus. Wees ervan overtuigd dat ook mij de gevolgen van de bezuinigingen zorgen baren, want de ambitie blijft intussen immers gewoon overeind. Als efficiencywinst niet gelijk op loopt met het tempo van arbeidsplaatsvermindering, dan zal de werkdruk onaanvaardbare vormen aannemen. Ik wil dat voorkomen. Alsmaar slimmer uitlijnen van processen verdient in 2011 dan ook nog meer prioriteit dan het in 2010 heeft gehad. De beoogde procesverbeteringen zijn broodnodig om de bezuinigingen te realiseren. Laten we met elkaar niet de denkfout maken dat die procesverbeteringen dus ingeboekt kunnen worden - dat zou dubbelop zijn.
Toch gaan we in 2011 een nieuw element toevoegen in het denken over procesinnovatie in een tijd van bezuinigen. We gaan op diverse vlakken business cases introduceren, waarbij de beoogde baten net zo glashard worden ingeboekt als de kosten. Ik zal elke business case door John van Eijk laten toetsen, want ze moeten gewoon wel stevig in elkaar zitten. Ik werd een paar weken terug geraakt door een email van Tony Tessers. Hij schreef me namens zijn afdeling: "Op bezuinigen zit je niet te wachten, zeker niet als je de afgelopen jaren met pijn en moeite de nodige euro's bij elkaar hebt gesprokkeld; maar ondanks dat blijft de motivatie er om ons in het nieuwe jaar in te zetten voor een openbare ruimte die `Buitengewoon Goed' is." Mijn manier van kijken naar de wereld is de volgende: het glas is altijd halfvol, nooit halfleeg.

De kracht van de kernen

Beste mensen, was 2009 het jaar van de verandering en was 2010 van de verbetering, 2011 is het jaar van de vernieuwing. Ik noem alvast één voorbeeld: voor de sportvelden in Nieuw-Lekkerland wordt gewerkt met een Design- en Constructcontract, dat is voor de eerste keer dat dit in onze drie gemeenten gebeurd; we kijken vol spanning hoe dat gaat werken.

Ik ben zó apetrots op de prestaties en ontwikkeling van De Waard...! We wensen elkaar veel kracht, wijsheid en vooral ook werkplezier toe. Ook in 2011 vertrouw ik op een prettige samenwerking binnen de organisatie, tussen de colleges, tussen colleges en organisatie met behoud van ieders verantwoordelijkheid in een context van 30.000 inwoners, en tussen colleges en raden.
En mijn credo? Ik geloof in de kracht van de kernen.

Dank jullie wel.

Nieuwjaarsspeech 3 januari 2011
Jan van Ginkel

* Nieuwjaarsspeech 3 januari 2011 - Dia presentatie.pdf (1,69 MB)