Deltion College


nieuws

03-01-11

Deltion bedankt Vrienden van Werktuigbouw voor een computer gestuurde plasmasnijder

Het Deltion College ontving onlangs van de Stichting Vrienden van de Werktuigbouw, een stichting waar ruim 200 metaalbedrijven in de regio Zwolle bij zijn aangesloten, een computergestuurde plasmasnijder met het bijbehorende softwarepakket WiCAM. Dit kostbare systeem wordt door veel van deze bedrijven gebruikt en is daarom een aanwinst voor de praktijkopleidingen Werktuigbouw van het Deltion College.

Het softwarepakket WiCAM, een product van ISD Benelux, werd geschonken door de Stichting omdat veel bedrijven met dit systeem werken. Waar voorheen ontwerpen nog apart bij de snijder moesten worden ingevoerd, is er nu een rechtstreekse verbinding tussen computer en machine. De plasmasnijder is geplaatst in de werkplaats `Techcovery' in de campus en wordt door een computer numeriek aangestuurd volgens het CNC-principe: computer numerical control. Dit houdt in dat via een ontwerp in een computerprogramma, rechtstreeks een ontwerp in een plaat kan worden gesneden. Naast dit voordeel is de afronding van ontwerpen beter, kunnen er heel gedetailleerde ontwerpen worden gemaakt en wordt er door het computersysteem automatisch veel efficiënter met materiaal omgegaan. De plasmasnijder blaast met een elektrische vlam van ongeveer 3000 C° het ontworpen patroon in de plaat.

Een groepje van derdejaars studenten Werktuigbouw had de primeur om met de snijder te werken. Het lerarenteam van de opleiding Werktuigbouw wil zo snel mogelijk meer studenten laten kennismaken met de plasmasnijder. Grote projecten die veel materiaal vergen zullen in samenspraak met metaalbedrijven in de regio worden ontwikkeld. Nu er wordt met WiCAM, kan met dezelfde programmatuur grotere snijders binnen bedrijven worden aangestuurd. Zo blijft het onderwijs aangesloten bij de technische ontwikkelingen in het bedrijfsleven in de regio. Binnenkort zullen studenten starten met het maken van `Vliegende Hollanders'.

Om de kwaliteit en instroom van BOL- 4 studenten in het mbo te waarborgen, hebben het Deltion College en de Vrienden van de Werktuigbouw de `Metalpush-regeling' in het leven geroepen. Bedrijven die deelnemen aan deze regeling sluiten een samenwerkingsovereenkomst met Deltion, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over de invulling van de stage, de begeleiding van de student en de stagebeloning. Bovendien wordt iedere student bij aanvang van de opleiding voorzien van werkkleding, werkschoenen en een vergoeding voor studiematerialen.

---