ChristenUnie




Bijdrage André Rouvoet inbreng invoering competentiegerichte kwalificatiestructuur voor het BO

donderdag 16 december 2010 13:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel hetgeen beoogt onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs te wijzigen inzake de invoering van een competentiegerichte kwalificatiestructuur voor het beroepsonderwijs.

De leden van de fractie van de ChristenUnie onderschrijven de uitgangspunten van het wetsvoorstel, waaronder het bevorderen van de aansluiting op de arbeidsmarkt en de samenleving. Deze leden beperken zich in dit stadium tot enkele punten waarop zij in ieder geval nog de behoefte hebben aan een nadere toelichting.

De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering toe te lichten op welke wijze is voldaan aan de randvoorwaarden bij de invoering van het competentiegericht onderwijs zoals geformuleerd in de motie Slob, Kamerstuknummer 31524 nr. 13, die door de Tweede Kamer is aangenomen en daarbij in ieder geval in te gaan op de vraag hoe de aansluiting tussen het mbo en het hbo verbeterd zal worden.

1.4.3 Docentenbetrokkenheid

Docenten hebben geen formele positie bij de ontwikkeling van de kwalificatie-eisen. Hun inbreng is echter wel van groot belang, zo stelt de Memorie van Toelichting terecht. De leden van de fractie van de ChristenUnie zijn positief over de toename van de docentbetrokkenheid die de regering constateert. Wel verzoeken deze leden de regering nader toe te op welke wijze docenten hun positie bij de ontwikkeling van de kwalificatie-eisen kunnen claimen, bijvoorbeeld bij instellingen waar die docentbetrokkenheid niet van de grond komt.

12. Draagvlak en gevoerd overleg met de mbo-sector

De voorstellen tot invoering van de competentiegerichte kwalificatiestructuur entreekwalificatie en opleidingsdomeinen zijn afkomstig van het veld. In het traject van de totstandkoming van het wetsvoorstel hebben partijen (Colo, Coordinatiepunt, MBO Raad, AOC Raad, Paepon, JOB, MKB Nederland en VNO-NCW) diverse aandachtspunten naar voren gebracht, zo stelt de Memorie van Toelichting. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering toe te lichten op welke wijze docenten zijn betrokken bij de totstandkoming van het wetsvoorstel.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel W (artikel 7.2.4. WEB)

Artikel 7.2.4 stelt dat bij ministeriele regeling de landelijke kwalificatiestructuur wordt vastgesteld. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering nader toe te lichten, waarom is gekozen voor een ministeriele regeling.

André Rouvoet