ChristenUnie



Bijdrage André Rouvoet inbreng wijzigingen van de regeling van de voorwaardelijke veroordeling

donderdag 16 december 2010 15:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel dat beoogt het Wetboek van Strafrecht te wijzigen in verband met wijzigingen van de regeling van de voorwaardelijke veroordeling en de regeling van de voorwaardelijke invrijheidstelling

De leden van de fractie van de ChristenUnie onderschrijven de doelstelling van het wetsvoorstel, maar hebben in dit stadium op een enkel punt nog de behoefte aan een nadere toelichting.

5.5. Wettelijke verankering van de bijzondere voorwaarden bij voorwaardelijke invrijheidstelling

Het opleggen van het voldoen aan de vertrekplicht als bijzondere voorwaarde heeft een

meerwaarde in de gevallen dat een vreemdeling om wat voor een reden

dan ook niet ongewenst verklaard is of kan worden, zo stelt de Memorie van Toelichting. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering nader toe te lichten aan wat voor een gevallen dan gedacht moet worden.

De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering voorts de mogelijkheden tot daadwerkelijke handhaving van deze voorwaarde, om te voldoen aan de plicht om Nederland te verlaten, nader toe te lichten en daarbij met name in te gaan op de omstandigheid dat de vreemdeling geen vervangende reisdocumenten kan krijgen en de omstandigheid dat gedwongen terugkeer naar het land van herkomst in strijd komt met artikel 3 EVRM.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel C

In het wetsvoorstel wordt voorgesteld om het huidige derde lid van artikel 14c Sr waarin is bepaald dat de bijzondere voorwaarden de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging en staatkundige vrijheid niet mogen beperken, te laten vervallen. De regering stelt dat op grond van de wetsgeschiedenis verklaarbaar is waarom de clausule inzake de vrijheid van de veroordeelde zijn godsdienst of levensovertuiging te belijden en de staatkundige vrijheid is opgenomen. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering nader toe te lichten waarom de regering er voor kiest om deze bepaling te schrappen, terwijl goed verklaarbaar is waarom deze in de wet is opgenomen, deze bijdraagt aan kenbaarheid en voorzienbaarheid en, zo stelt de Raad van State, er geen redenen zijn die zich verzetten tegen deze bepaling.

André Rouvoet