Ministerie van Defensie

Indrukwekkende herdenking Roermond

3 januari 2011, 15.43 uur

Exact vijftig jaar na het tragische ongeval met de Dakota 079 van de Marine Luchtvaartdienst, onthulden nabestaanden op zondag 2 januari een gedenkplaat voor de bemanning. Dit gebeurde tijdens een sobere en indrukwekkende herdenking bij het nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond.

Op de avond van 2 januari 1961 voerde Dakota 079 een oefenvlucht uit vanaf Marinevliegkamp Biak in Nederlands Nieuw Guinea. Tijdens deze vlucht sloeg het noodlot toe, toen een parachutefakkel bij het afwerpen vroegtijdig tot ontbranding kwam. Hierbij ontstond een felle brand in het vliegtuig. De bemanning probeerde nog tevergeefs een noodlanding op het water uit te voeren. Alle vijf bemanningsleden kwamen om het leven. "Vijf jonge marinemannen werden die dag weggerukt uit het leven, uit uw leven...", sprak kapitein-ter-zee Wolter Sillevis Smitt de aanwezigen in Roermond toe.

Stil

De onthulde plaquette (Foto: Ministerie van Defensie).

Na het ongeval met de Dakota 079 onderzocht een regionale commissie de toedracht. Dit onderzoek wees uit dat het vroegtijdig ontbranden van een parachutefakkel een belangrijke rol speelde bij het ongeval. Ook bleek de procedure van het handmatig afwerpen van de fakkels risicovol. De nabestaanden werden hierover beperkt geïnformeerd. Sillevis Smitt: "In de jaren na het ongeval heeft de onzekerheid over wat er gebeurd is, veel te lang geduurd. Ook was er niet de aandacht voor u als nabestaanden, voor uw terechte gevoelens van boosheid, onbegrip en vertwijfeling, die wij nu vanzelfsprekend vinden. Ik bied u daarvoor, namens de Koninklijke Marine, mijn welgemeende excuses aan."

Onthulling

Het monument in Roermond (Foto: Ministerie van Defensie).

De weduwen van sergeant Gerrit Bontius, sergeant Reinder Mulder, korporaal Rinus van de Wiel en korporaal Frits Immers en de zoon van luitenant-ter-zee 2OC Benno Smits onthulden vervolgens de bronzen gedenkplaat. Een Dakota van de Dutch Dakota Association vloog hierna twee maal uit eerbetoon over het monument. Na het uitspreken van het gebed voor de marinevlieger en het spelen van de Last Post, hielden de aanwezigen één minuut stilte. De onthulling van de plaquette, exact vijftig jaar na het tragische ongeval, markeerde een belangrijk moment voor de nabestaanden. Niet eerder vond in Nederland een herdenkingsdienst plaats voor de bemanning van Dakota 079.