Gemeente Roermond

Gerichte aanpak jeugdige criminelen

Pilot-project veiligheid Roermond van start

Aan het begin van 2011 start Roermond met een extra veiligheidsproject voor de aanpak van jeugdige criminelen. Op maandag 3 januari is daartoe een contract voor dit pilot-project ondertekend door burgemeester Henk van Beers, wethouder Vincent Zwijnenberg en prof. Juliaan van Acker.

Voor dit veiligheidsprogramma is in de begroting voor de komende drie jaar 250.000 euro per jaar opgenomen.

Het pilot-project richt zich een kleine groep jongeren. Deze harde kern is verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van alle delicten in Roermond. Het gaat om circa 75 jongeren. Er is nu een lijst van 20 jongeren die met voorrang voor aanpak in aanmerking komen.

Prof. Juliaan van Acker, emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is 3 januari meteen begonnen met de training van vier casemanagers, die drie jaarlang worden gedetacheerd bij de gemeente Roermond. Ze zijn afkomstig van Bureau Jeugdzorg Roermond, Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheid (voorheen GGZ) en Rubicon.

Met de aanpak van de harde kern worden twee doelen beoogd: (1) voorkomen dat deze jongeren opnieuw in herhaling vallen, opdat de criminaliteit in onze wijken gevoelig zal verminderen; (2) jongeren een alternatief aanreiken waarbij ze het gevoel hebben dat naar hen wordt geluisterd en dat ze met respect worden behandeld.

Prof. Juliaan van Acker zegt daarover: Het pilot-project doet nu al een beroep op alle mensen en organisaties in Roermond, die zich bij de jeugd betrokken voelen, want hun medewerking zal hard nodig zijn. Criminaliteitsbestrijding is niet alleen een zaak van de politie: crimineel gedrag wordt het best voorkomen als de burgers samen met de hulpverleners hun eigen wijken leefbaar willen houden. Dit voorbeeld van onderlinge solidariteit zal aanstekelijk werken en dat is de beste remedie tegen antisociaal gedrag.

Hulp die beperkt blijft tot één oorzaak (bijv. het gedrag van de jongere proberen te veranderen) heeft geen duurzaam effect. Er zijn twee heel belangrijke buffers tegen crimineel gedrag: 1) bindingen met sociaal aangepaste mensen; 2) opleiding, goede schoolprestaties of werk.
Wie een steentje wil bijdragen om deze jongeren een alternatief te bieden (leerkrachten, werkgevers, sportcoaches, mensen uit verenigingen e.a.) kan dit bij prof. Van Acker kenbaar maken, via het Veiligheidshuis, tel. 0475-359444, e-mailadres: info@veiligheidshuismiddenlimburg.nl Eerste publicatiedatum: 03-01-2011 Bijgewerkt: 03-01-2011