Rechtbank Utrecht


Rechtbank start met twee nieuwe sectoren

3 januari - Met ingang van 2011 start de rechtbank Utrecht met twee nieuwe sectoren: de sector Familie & Toezicht en de sector Civiel (Kanton en Handel).

Met deze nieuwe indeling hoopt de rechtbank beter te kunnen differentiëren in de behandeling van civiele zaken: snelrecht waar het kan en specialisatie waar nodig. Bovendien ontstaat een herkenbare rechtspraktijk voor zaken waarin de persoon centraal staat. In de nieuwe sector Familie & Toezicht zullen namelijk alle civiele toezicht-, kinder- en familiezaken worden behandeld, evenals andere zaken die daarmee raakvlakken hebben.

De behandeling van Mulderzaken - zaken over opgelegde boetes door het Centraal Justitieel Incasso Bureau - wordt vanwege de bestuursrechtelijke achtergrond van die zaken ondergebracht bij de sector Bestuursrecht. Deze zaken werden tot nu toe in de huidige sector Kanton behandeld. In de sector Bestuursrecht treden verder geen wijzigingen op. Ook de sector Strafrecht blijft ongewijzigd.

Aanleiding voor deze reorganisatie is de op handen zijnde verhoging van de competentiegrens voor kantonzaken van EUR 5.000 naar EUR 25.000. Daarmee wil de wetgever de rechtspraak toegankelijker maken. Voor kantonzaken is het namelijk niet verplicht om een advocaat in de hand te nemen. Met de inrichting van de twee nieuwe sectoren is de rechtbank Utrecht voorbereid op de komende wetswijziging.

De zaaksverdeling binnen de rechtbank ziet er met ingang van 2011 als volgt uit:

De sector Familie & Toezicht behandelt alle zaken die spelen op het gebied van familierelaties en toezicht:

* bewindvoering, curatele en mentorschap

* ondertoezichtstelling

* uithuisplaatsing

* Bijzondere Opneming Psychiatrische Ziekenhuizen
* echtscheidingen en alle daarmee samenhangende onderwerpen
* verdeling en verrekening na echtscheiding/ontbinding partnerschap
* erfrecht

* overige familiezaken

De sector Civiel (Kanton en Handel) behandelt alle overige civiele zaken.

De sector Bestuursrecht behandelt alle bestuursrechtelijke zaken (inclusief Vreemdelingenrecht) en Mulderzaken.

De sector Strafrecht behandelt alle strafzaken, inclusief de strafzaken die onder de competentie van de kantonrechter vallen.

Wijzigingen Contactgegevens
Om ongemak te voorkomen, heeft de rechtbank geprobeerd om zo min mogelijk wijzigingen aan te brengen in de bestaande contactgegevens. Voor een beperkt aantal afdelingen was dit toch noodzakelijk. Zie hiervoor het overzicht van postadressen en het overzicht van telefoon- en faxnummers en e-mailadressen.

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 3 januari 2011