Oranjefonds



Project van de week: Stichting DOCK, Haarlem

De Haarlemse Meerwijk kent een hoge werkloosheid en veel sociale problemen. Het project Ondernemend Meerwijk is een veelomvattend initiatief met activiteiten die de wijk een economische impuls geven en bewoners aanzetten tot meer sociale samenhang. Het Oranje Fonds steunt met EUR 92.000,= over 2 jaar.

Uitdagingen
In de Haarlemse Meerwijk is ruim 8% van de bewoners werkloos en is de afstand tot de arbeidsmarkt groot. De buurt kenmerkt zich door een laag gemiddeld opleidingsniveau, taalachterstanden en een hoge schooluitval. Daarnaast zijn er relatief weinig kleine zelfstandigen. De buurt kent eenzame ouderen, overlastgevende jongeren (hangplekken), zwerfvuil en beperkte onderlinge betrokkenheid.

Kansen
Een wijkanalyse van professionals en bewoners noemt de versterking van de wijkeconomie als belangrijk thema. Ook de Kamer van Koophandel stelt vast dat de economische potentie van de wijk groot is. Versterking van de lokale middenstand biedt hierin veel mogelijkheden.

Ondernemend Meerwijk
Om de wijk te verbeteren ontwikkelde Stichting DOCK samen met wijkbewoners en hun organisaties het project Ondernemend Meerwijk. Ontmoeting, competentieontwikkeling en actief burgerschap zijn de uitgangspunten. Het resultaat is een veelomvattend initiatief met activiteiten die een economische impuls geven en bewoners aanzetten zélf de sociale samenhang in de wijk te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn:

een Netwerkcafé voor wijkbewoners en professionals, een internetcentrum voor jong en oud, huiswerkbegeleiding, Beautysalon: gedurende een jaar tien startende ondernemers aan de slag in beautybranche,
minimaal 80 wijkbewoners opgeknapt,
kantoorwerkplekken voor jaarlijks 10 startende ondernemers en een ondernemersspreekuur en workshops.

Woningcorporatie
De woningcorporatie is een voorname partner, die zich achter het plan heeft geschaard. Zij stelt (o.a.) een pand beschikbaar, dat sociaal-economische ontmoeting gaat stimuleren.

Mobiliteit
De nieuwe ontmoetingsruimte stelt mobiliteit centraal. De ondernemingszin wordt geprikkeld, competenties worden ontwikkeld en de hele wijk kan gebruik maken van de nieuwe sociaal(-economische) activiteiten.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>