Maastricht Aachen Airport


2010 brengt forse stijging passagiers en vrachtvolume voor MAA Persbericht 2011/01, Maastricht Airport, 3 januari 2011

Maastricht Aachen Airport (MAA) kijkt zeer tevreden terug op het jaar 2010 waarin zowel het aantal passagiers als ook het volume van afgehandelde vracht aanzienlijk toenamen. De passagiers-aantallen groeiden met 44% naar een totaal van 260.000, terwijl de vrachtvolumes met 12% stegen naar een totaal van ruim 90.000 ton oftewel 90 miljoen kilo, waarmee een nieuw vrachtrecord werd gevestigd.

De grote stijging in passagiers aantallen wordt met name verklaard door het uitgebreide aanbod van de maatschappij Ryanair die in 2010 5 routes (Porto, Faro, Malaga, Barcelona-Reus en Trapani) aan haar aanbod toevoegde. Inmiddels heeft de maatschappij bekend gemaakt per februari ook op Tenerife te gaan vliegen en zullen een aantal bestaande bestemmingen gedurende langere tijd en of hogere frequentie in het aanbod worden opgenomen.

De stijging in het vrachtvervoer wordt vooral verklaard door een stijging in vluchtfrequenties en een groter aantal chartervluchten. De maatschappijen AirBridge Cargo, met een aanbod van im-, en exportverbindingen met het Verre Oosten en Rusland, en Turkish Airlines Cargo waren verantwoordelijk voor de grootste groei bij vracht.

Sander Heijmans, CEO van MAA en MHS Wij zijn verheugd 2011 te kunnen beginnen met het bekendmaken van deze groeicijfers. Wij kijken dan ook tevreden terug op het jaar dat echter dankzij de IJslandse aswolk en het winterse weer ook de nodige uitdagingen kende die de volumes negatief beïnvloedden. Belangrijk voor ons is dat we de groei in 2011 zullen voortzetten. Aan de passagierskant zal Ryanair vaker op bestaande bestemmingen vliegen en wordt Tenerife vanaf februari in het aanbod opgenomen. Daarnaast zal de start van de 12 wekelijkse vluchten van Germanwings naar Berlijn een belangrijke extra passagiersstroom brengen en verwachten wij een groter aantal passagiers uit ons Duitse achterland te mogen begroeten die de Duitse vliegtaks willen ontwijken.

Ook het vrachtvervoer laat een gezonde groei zien. Met name belangrijk is dat we ook groeien ten opzichte van het jaar 2008, het jaar voordat de vrachtvolumes door de economische crisis wereldwijd onder druk kwamen te staan. In november 2010 verbraken wij ons vrachtrecord per maand en de enige reden dat wij dit in december niet weer deden is het barre winterweer. Wij beginnen dan ook zeer optimistisch aan 2011 waarin we wederom grote groei verwachten. We zullen ons inspannen om de rol die wij al voor de regio vervullen verder uit te breiden.