Inspectie Verkeer en Waterstaat


Redelijke naleving vervoer gevaarlijke stoffen bij gladheid

Nieuwsbericht | 03-01-2011

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft in de laatste twee weken van december 2010 tijdens extra controles op het vervoer van gevaarlijke stoffen geconstateerd dat transportondernemingen redelijk hebben geanticipeerd op de winterse weersomstandigheden. Bij gladheid of minder dan 50 meter zicht is het het verboden is om gevaarlijke stoffen te vervoeren over de weg.

Vooral in het zuiden leken de vrachtwagenchauffeurs toch overvallen door de sneeuwval. Hier werd drie maal een proces verbaal opgemaakt. Het betrof een Nederlandse chauffeur in Baarle Nassau met vloeibaar gemaakte samengeperste gassen, een Duitse vrachtwagen met LPG die aan het inhalen was op een besneeuwde weg in noord-Limburg en een Poolse chauffeur bij het Limburgse Gronsveld met ethylacrylaat.

De inspecteurs van de IVW hebben zeven keer een voertuig stilgezet. Daarbij gaven de chauffeurs al vrijwillig aan dat zij niet verder ging rijden. Zij bleven wachten op de parkeerplaatsen of bij tankstations totdat het wegdek weer veilig was. De IVW heeft vijf tijdelijke ontheffingen verleend aan bedrijven die door omstandigheden door wilden blijven rijden met gevaarlijke stoffen. Het betrof hier bijvoorbeeld vervoerders met medicinale gassen voor ziekenhuizen.

De controles vinden plaats op de wegen (rijks, provinciaal en lokaal) waar deze weers- en wegomstandigheden voorkomen. De IVW zal ook in de toekomst bij extreme weersomstandigheden en bij gladheid extra controles uitvoeren.