Ingezonden persbericht


Nr. 300 Hilversum, dinsdag 28 december 2010

HUISARTS IN HET RIOOLPUTJE VAN ROTTERDAM
De Straatdokter, maandag 3 januari om 19.30 uur op Nederland 1

Op maandag 3 januari zendt de Evangelische Omroep de eerste aflevering uit van de indrukwekkende documentaireserie over het mooie, maar ook moeizame werk van Marcel Slockers, huisarts en straatdokter. In vijf afleveringen volgt de EO het werk van Marcel die zich al 27 jaar inzet voor daklozen, verslaafden, prostituees en illegalen in Rotterdam. Meer informatie op www.eo.nl/destraatdokter.

Begin jaren tachtig kreeg Marcel Slockers een project onder daklozen in zijn schoot geworpen en hield hij wekelijks spreekuur in de nachtopvang van 'Havenzicht'. "Wat mij direct opviel was hoe ziek deze mensen kunnen zijn. Ik kreeg te maken met legio ziektebeelden en psychische stoornissen. Ik keek mijn ogen uit toen ik voor het eerst kleerluis vaststelde bij een patiënt. Volgens Nederlandse medische handboeken kwam kleerluis in Nederland helemaal niet meer voor."

In de 27 jaar dat Slocker als straatdokter werkt, heeft hij het hiv-virus zien opkomen en de overstap van heroïne naar cocaïne door veel daklozen. Cocaïne werd veel goedkoper, waardoor veel daklozen de energie hadden om nachten lang door te lopen. Het effect was verschrikkelijk. Dak- en thuislozen raakte volkomen uitgeput en kregen infectie-ziekten als tuberculose. Door de cocaïne waren de patiënten niet meer te handhaven in ziekhuizen. In 'Havenzicht' is daarom ook een verpleegafdeling opgericht. Inmiddels is er een heel verpleegkundig team actief om zorg te bieden aan dak- en thuislozen.

In De Straatdokter volgt de EO Marcel Slockers, verpleegkundigen en een aantal van zijn patiënten. Eén van deze patiënten is de zwangere Roemeense straatkrantverkoopster die geen plek heeft om te bevallen en de heer Garcia die last heeft van loopvoeten. Ook volgt De Straatdokter Dirk Baas, ooit iemand waar men uit respect met een boog omheen liep. Nu is Dirk ernstig ziek en heeft hij nog maar één been. En de Poolse Roman. Hij heeft jaren in Nederland gewerkt, maar is nu dakloos en heeft een longontsteking. Hij mag volgens de regeltjes geen hulp ontvangen, maar wat moet je doen in zo'n geval?

De Straatdokter, vanaf maandag 3 januari om 19.30 uur op Nederland 1
---

Noot voor redactie,