Gemeente Nuenen


Vrijwilligersprijs 2010 voor Tonnie Verhoeven van REVAK

Jeugdvrijwilligerswerk Aanmoedigingsprijs 2011 voor Marlie Swinkels van Club SAM

Â

Â

Op zondagmiddag 2 januari 2011 reikte burgemeester mr. W.R. Ligtvoet tijdens de nieuwjaarsontmoeting in Het Klooster de vrijwilligersprijs 2010 uit aan mevrouw Tonnie Verhoeven van het REVAK. De Jeugdvrijwilligerswerk Aanmoedigingsprijs 2011, speciaal vanwege het Europees jaar van het vrijwilligerswerk, is voor Marlie Swinkels van Club SAM.

Tonnie Verhoeven (71), wonende Bernhardstraat 7 in Nuenen is vanaf 1983, al ruim 25 jaar, vrijwilliger bij de REVAK. Deze zwemvereniging voor mindervaliden is opgericht in 1972 en komt van de woorden revalidatie en reaktiveren. Tonnie Verhoeven is erelid en zij begeleidt al 25 jaar Anja Stoop bij het zwemmen. Rond Sinterklaastijd is zij ook actief met kleding en schminck. Zij begeleidt jaarlijks het uitstapje naar de Efteling en zij staat altijd voor iedereen klaar om te helpen. Naast haar vrijwilligerswerk voor de REVAK is zij ook actief als begeleidster bij De Zonnebloem. Zij verricht mantelzorg aan iedereen die ze kan helpen bijvoorbeeld haar buurvrouw. Al jaren is zij een actieve vrijwilliger bij De Akkers te Nuenen waar zij minder valide ouderen helpt bij allerlei activiteiten. Zij is ook actief in het onderhoud van de begraafplaats elke maandagochtend. Al ruim 30 jaar helpt zij bij de organisatie van de jaarlijkse vlooienmarkt van Scouting Panta Rhei Nuenen. Ook zet zij zich al bijna 20 jaar in voor Club SAM, de afgelopen drie jaar speciaal voor het project op vakantie met je vriendjes van Club SAM, waar zij kinderen met een beperking een fantastische vakantie geeft. Zoals ook bij het jaarlijkse Pinksterweekend.

Marlie Swinkels (19) is voorgedragen door ouders van Club SAM. Zij zet zich al vanaf haar 13e jaar in voor de gehandicapte medemens en dat al 6 jaar op vrijwillige basis. Zelf heeft ze een broertje met een beperking: Ruud, en zij heeft heel veel met en voor hem gedaan. Maar naast haar broertje houdt Marlie zich nog met veel meer dingen bezig. Ze is al 6 jaar vrijwilliger bij Club Sam, dit is vanaf haar 13e jaar. Zij zet zich elke zaterdag in voor de kinderen en de vrijwilligers bij Club Sam. Daarnaast verricht Marlie gedurende de hele week jeugdvrijwilligerswerk:


- Bij een meisje van 9 jaar is ze elke woensdagavond om haar te verzorgen


- Elke donderdagavond zwem ze met een meervoudig gehandicapte jongen van 18 jaar.


- Met een meisje van 21 jaar met het Downsyndroom onderneemt ze door de week diverse activiteiten, past op en verleent zorg die in de avond nodig is.


- Oppassen bij een tienermeisje met een laag verstandelijk niveau.

Marlie verricht daarbij ook sinds 2 jaar vrijwilligerswerk bij Klokhuis in Helmond. Dit is een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit doet ze zeer gemotiveerd en met hart en ziel. In Sinterklaastijd werkt Marlie mee aan een het Pietenproject in het huis van Sinterklaas.

Â

Â