IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 3 januari t/m vrijdag 7 januari 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 3 januari
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Marianne Joëls, hoogleraar neurobiologie (UvA), over haar boek 'Een zeepaardje in je hoofd, de rol van de hersenen, van de conceptie tot de dood'. Je ziet een gezicht dat je goed kent, maar je kan absoluut niet op de naam van de persoon in kwestie komen. Herkenbaar? Het gedeelte van de hersenen, de hippocampus - in de vorm van een zeepaardje - laat je hier in de steek. Marianne Joëls deed onderzoek naar de hippocampus en vertelt wat ze ontdekte. (bewerking van 24/04/09)


* Dinsdag 4 januari
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Hoewel zijn moeder meer en meer opgaat in het pinkstergeloof blijft zij Krijn Stervelings' oogappel. Tot op de dag dat zij hem de opdracht geeft zijn vader te doden.

Jurgen Maas praat met schrijver Boudewijn Smid. In zijn roman 'Een goede zoon' wordt de godsdienstwaanzin ontrafelt.


* Woensdag 5 januari
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Lidy Nicolasen, journalist van de Volkskrant over 'De eeuw van Sonja Prins. Burgerkind, revolutionair, kluizenaar'. Sonja Prins (1912-2009) schreef poëzie, verhalen en romans, vaak over de oorlog: over hoe vrouwen "het kamp" overleefden. Aan de hand van gesprekken met Sonja Prins zelf, dagboeken en brieven portretteerde Lidy Nicolasen haar turbulente en tegendraadse leven. (bewerking van 08/05/09)


* Donderdag 6 januari
Omroep: IKON, presentatie: Paul Rosenmöller

Paul Rosenmöller praat met fotograaf Ahmet Polat, die de tentoonstelling 'Kemal's Dream' maakte, over het leven van jongeren in het huidige Turkije. Deze generatie wordt heen en weer geslingerd tussen traditie en moderniteit, religie en secularisme.


* Vrijdag 7 januari
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Vandaag terrorisme-expert Beatrice de Graaf over de rechtsstaat. Is onze rechtsstaat in gevaar? De Graaf wijst ons op de gevolgen van de focus op veiligheid in maatschappij en politiek. Wetten die bedoeld waren om terrorismebestrijding te faciliteren, worden gebruikt om gegevens over steeds meer onschuldige burgers op te slaan.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl




IKON