ANBO

Ouderen in Perspectief

27-12-2010

Zes bewoners die gewapend met een digitale camera en een blocnote portretten maken van huisgenoten. Tien weken lang onder begeleiding van vijf kunstenaars. Met als resultaat een bijzondere fototentoonstelling.

Dat zijn de ingrediënten van Ouderen in Perspectief, een fotoproject dat senioren in zorgcentra dichter bij elkaar brengt. De resultaten zijn van 3 januari tot 1 april 2011 te bewonderen met een fototentoonstelling in de gangen van Zorgcentrum Patria te Bussum.

Bewoners in verzorgingshuizen wonen weliswaar onder één dak, maar meestal hebben ze weinig contact met elkaar. Zeker als het huis meer etages heeft, is de kans groot dat mensen elkaar niet zo goed kennen. Het project Ouderen in perspectief, georganiseerd door ouderenbond ANBO, wil daar wat aan doen.

Patria is het achtste zorgcentrum in Nederland waar dit project is uitgevoerd en dat viel in goede aarde. Want Patria wijkt ook enigszins af van andere zorgcentra. De bewoners leven er niet als onbekende samen, omdat zij allemaal verbonden zijn met Nederlands Indië.

Hein Walter is kunstenaar, de bedenker en de motor achter het project. Hij heeft drie jaar geleden contact gezocht met ANBO en daar is het project op poten gezet. Er zijn fondsen gevonden voor de financiering, maar na acht keer moet het project op eigen benen gaan staan. Walter: Naar mijn idee wordt in veel zorgcentra de dagbesteding vooral op een laag niveau aangeboden; wat gymnastiek, een middag bingo, een ochtend klaverjassen, een schilderclubje. Alsof in het woord ouderdom de klemtoon op de laatste lettergreep valt. Maar ouderen zijn helemaal niet dom. Ze zijn oud en in veel gevallen vertoont hun lichaam gebreken. Maar ze willen net als iedereen uitgedaagd worden, dingen leren en vooral in sociaal contact blijven staan met de maatschappij. Waarom, bijvoorbeeld, geen filosofiecursus voor ouderen, of toneellessen? Aan de andere kant zijn er in onze huidige maatschappij steeds meer kunstenaars die graag binnen de maatschappij een rol van betekenis willen spelen. De tijd van schilderen op zolderkamertjes is voorbij. Ze willen hun kennis, hun energie en geestdrift graag delen met anderen. Ouderen en kunstenaars koppelen is een logisch gevolg. En dat het goed werkt hebben we keer op keer ondervonden. En in Patria was het geweldig. Het ging vanzelf!

Over ANBO

ANBO is de grootste onafhankelijke belangen- en emancipatieorganisatie voor senioren in Nederland, ongeacht geloofsovertuiging, levensbeschouwelijke, maatschappelijke of politieke opvatting. De seniorenbond is spreekbuis voor bijna 400.000 senioren en wil de zelfstandigheid en de keuzevrijheid van ouderen vergroten, onder meer op het gebied van wonen, werken, vrije tijd, zorg en inkomen. Bovendien geeft ANBO aan leden persoonlijk advies en informatie, en biedt het culturele, sportieve en recreatieve activiteiten en aanzienlijke kortingen. ANBO is lid van FNV, NPCF, Age Europe en AARP Global Network. Meer informatie is te vinden op www.anbo.nl