Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

5 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 201002454/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 5 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Nieuw Carré' van de gemeente Landgraaf) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Landgraaf van het bestemmingsplan 'Nieuw Carré'. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van een nieuw multifunctioneel centrum op de hoek van de Markt en de Hoofdstraat in Schaesberg. Op dit moment staat op deze locatie een winkelpand met woningen. De rest van de locatie is onbebouwd. Het plan maakt deel uit van een grootschalige herstructurering van het centrumgebied van Schaesberg. Daarvoor is het bestaande Carré reeds gesloopt. Drie inwoners uit Landgraaf verzetten zich tegen het plan en zijn daarom tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is het plan rechtsonzeker, omdat niet duidelijk is wat wordt bedoeld met sommige begrippen in het bestemmingsplan. De Raad van State heeft de zaak op 8 november jl. op zitting behandeld.
2. 201003982/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 5 januari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor seksclub aan Academiesingel in Breda) Uitspraak over de dwangsom die de burgemeester van Breda in maart 2002 heeft opgelegd aan een inwoonster van de gemeente. De burgemeester heeft de dwangsom opgelegd omdat de vrouw een seksclub zou exploiteren aan de Academiesingel in Breda. Dit is volgens hem in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening Breda 1997. De vrouw bestrijdt de overtreding. Dat had zij in 2002 zonder succes ook al gedaan. De vrouw vindt dat de burgemeester de dwangsommen niet meer mag innen, omdat de overtreding inmiddels verjaard zou zijn. Daarom is zij tegen de dwangsom in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Breda verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 15 november jl. op zitting behandeld.
3. 201004985/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 5 januari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Verzoek om vrijstelling voor parkeerplaatsen bij Boerderij Mereveld in Utrecht) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om vrijstelling te verlenen voor de aanleg van 80 parkeerplaatsen op een perceel tegenover de Mereveldseweg in Utrecht. Het congres- en evenementenbureau 'Boerderij Mereveld' had om de vrijstelling gevraagd. Het gemeentebestuur heeft vrijstelling geweigerd omdat het niet wil dat het terrein intensiever gebruikt gaat worden. Verder wil het gemeentebestuur graag het open, groene karakter houden. Bovendien zou aanleg van de parkeerplaatsen leiden tot onaanvaardbare toename van verkeers- en parkeeroverlast. Boerderij Mereveld bestrijdt dit. Volgens het evenementenbureau heeft de gemeente bovendien eerder toegezegd mee te werken aan de aanleg van het parkeerterrein. De rechtbank stelde Boerderij Mereveld in april 2010 echter in het ongelijk. Tegen die uitspraak is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 6 december jl. op zitting behandeld.
4. 201004993/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 5 januari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor winkelcomplex aan Vierhavensstraat in Rotterdam) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft verleend voor de bouw van een winkelcomplex van 25.000 m2 met parkeergarage en paviljoen en een overdekte expeditiestraat aan de Vierhavensstraat in Rotterdam. D-winkels en Bas van der Heijden B.V. vrezen dat in één van de panden een 3.000 m2 grote Albert Heijn wordt gevestigd. De rechtbank in Rotterdam oordeelde in april 2010 dat de bouwvergunning geen betrekking heeft op de bouw van een supermarkt, maar alleen op de bouw van het winkelcomplex zelf. De rechtbank oordeelde daarom dat beide winkels geen belanghebbende zijn in de procedure. Het gemeentebestuur had daarom niet alleen D-Winkels, maar ook Bas van der Heijden B.V. niet-ontvankelijk moeten verklaren, aldus de rechtbank. Beide winkels kunnen zich niet vinden in de uitspraak van de rechtbank en zijn daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 6 december jl. op zitting behandeld.
5. 201006688/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 5 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan voor recreatiegebied aan de Zevenhuizerplas) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Rotterdam van het bestemmingsplan '2e partiële herziening Nesselande'. Het plan heeft betrekking op het Oeverpark en maakt een recreatiegebied aan de Zevenhuizerplas mogelijk. Zo voorziet het plan in de bouw van een hotel en de aanleg van een teleskibaan en een jachthaven. De Watersportvereniging Buurman en de Stichting Belangengroep Oud Verlaat zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De watersportvereniging vreest dat de jachthaven geen ruimte biedt aan de gewenste 180 ligplaatsen. Ook zou de ruimte voor de teleskibaan te klein zijn. Ten slotte zou de teleskibaan ten westen van de jachthaven moeten worden aangelegd in plaats van op het windrijke gedeelte van de plas waar de baan nu is gepland. De stichting voert aan dat het plan in strijd is met een convenant tussen de gemeente Rotterdam en de voormalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. In dit convenant zou zijn afgesproken dat dit deel van het gebied zou worden ingericht als groene buffer tussen de twee gemeenten. De Raad van State heeft de zaak op 15 december jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat