Ingezonden persbericht


Serve the City Amsterdam start het nieuwe jaar met een helpende hand

AMSTERDAM - Tijdens de Serve the City wintereditie steken zo'n 350 vrijwilligers de handen uit de mouwen voor mensen die om uiteenlopende redenen wel wat hulp kunnen gebruiken. Op zaterdag 8 januari a.s. gaan meer dan 150 vrijwilligers Amsterdam in om hun stadsgenoten te helpen en blij te maken. Ook op 21 december 2010 brachten ruim 200 vrijwilligers warmte in de koude winterdagen. Serve the City is een vrijwilligersorganisatie die zo goed mogelijk voorziet in de hulpvraag van mensen, ongeacht levensovertuiging, ras, sekse of sociaaleconomische achtergrond. In totaal organiseert Serve the City Amsterdam 50 projecten op deze twee bijzondere dagen. Serve the City hoopt tijdens deze zevende editie vergelijkbare resultaten te boeken als tijdens Pinksteren. Toen hebben 450 vrijwilligers een hart onder de riem van hun stadsgenoten gestoken. Inmiddels zijn ook in een groot aantal andere steden vrijwilligers van Serve the City actief.

Projecten
Serve the City biedt via verschillende projecten hulp aan uiteenlopende doelgroepen. De projecten hebben een meer sociale of meer praktische inslag. Op deze wijze is er voor elk wat wils, iedereen kan zijn of haar talenten inzetten of experimenteren met vrijwilligerswerk. Zo wordt er bijvoorbeeld spelletjes gespeeld met verstandelijk beperkte mensen, geschaatst met kinderen van het Leefkringhuis, een beautydag in het revalidatiecentrum, etenswaren verzameld voor de Voedselbank, bloemstukjes gemaakt met ouderen, maaltijden bereid voor daklozen, een vloer gelegd bij een zieke vrouw, kozijnen geschilderd bij alleenstaanden en minder validen.

Projecten voor iedereen in de stad
Serve the City dient iedereen, niet alleen de minder bedeelden in de stad. Zo werd er tijdens de kerstdagen thee uitgedeeld aan taxichauffeurs. Veel Amsterdammers hebben een negatief beeld van de taxichauffeurs door alle geluiden in de media. Serve the City gelooft dat een positief gebaar harten kan veranderen, zowel van de mensen die de thee uitdelen als van de mensen voor wie het wordt gedaan. De verandering zal waarschijnlijk niet in een keer plaatsvinden, maar je moet een keer beginnen. Aanstaande zaterdag zullen vrijwilligers gratis knuffels uitdelen op verschillende plekken in de stad. Ook zal een mega grote Serve the City teddybeer met een team vrijwilligers op pad gaan om aan iedereen die het leuk vindt een knuffel te geven.

Vrijwilligers gezocht
Om aan alle hulpvragen die bij Serve the City binnen komen gehoor te geven, zijn veel vrijwilligers nodig. Iedereen kan zich als vrijwilliger aanmelden: vrienden, buren en collega's, tot medewerkers van kerken, organisaties en bedrijven die het initiatief steunen. Brigitte Makkinje, initiatiefneemster van Serve the City: 'Amsterdam kent een grote diversiteit aan bewoners. Als iedereen zijn of haar talent, passie en expertise tijdens Serve the City inzet, kunnen we samen veel voor onze hoofdstad betekenen!' Er zijn voor 8 januari nog een aantal vrijwilligers nodig. Alle creatieve en betrokken Amsterdammers kunnen zich via het internet aanmelden als vrijwilliger: www.stcamsterdam.nl.

Serve the City
Serve the City is een christelijke vrijwilligersbeweging, die zich op een vernieuwende en concrete manier sterk maakt voor de stad. Serve the City inspireert, mobiliseert en activeert mensen tot het verrichten van vrijwilligerswerk. Het initiatief richt zich op de meest uiteenlopende groepen Amsterdammers. Zo richten de projecten zich onder meer op daklozen, verslaafden, kinderen, ouderen, minder validen, vluchtelingen, immigranten, (voormalige) prostituees, inwoners en bezoekers van Amsterdam. Iedereen die bijdraagt aan Serve the City doet dit op volledig vrijwillige basis. Serve the City is geïnspireerd op het gelijknamige initiatief dat in 2005 in Brussel van start is gegaan. Inmiddels wordt er via deze organisatie in vele andere steden vrijwilligerswerk verricht. Voorbeelden van deze steden zijn Rotterdam, Madrid, Lissabon, Ryazan (Russische Federatie), Dublin, Norfolk, Aix-en-Provence en Calgary.

Voor meer informatie over Serve the City: www.stcamsterdam.nl.