Ingezonden persbericht


Persbericht

Gorredijk, 3 januari 2011

Fryske URL-verkleiner Lyt.sr gelanceerd

Vanaf vandaag heeft Fryslân haar eigen URL-verkleiner: Lyt.sr. Deze dienst zorgt er voor dat (te) lange URL's worden omgezet in kleine URL's, wat in deze tijden waar veel gebruik wordt gemaakt van social media, erg nuttig is. Het initiatief is van Frank Zijlstra en Anne-Jan de Jong, studenten Communication & Multimedia Design aan de NHL Hogeschool te Leeuwarden.

Wie http://www.google.nl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=lyt.sr%22#sclient=psy&hl=nl&source=hp&q=lyt.sr&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=32b4510a29fc6da5 verkort naar http://lyt.sr/ehzch heeft ineens veel meer tekens over voor in zijn tweet op Twitter, die maar uit 140 tekens mag bestaan.

Een URL shortening service of URL shortener (Engelse termen voor deze dienst) is niet nieuw: "Zo heeft iedereen wel eens een url geopend die is verkort met Bit.ly of Tinyurl.com, diensten die al een tijdje bestaan en wereldwijd gebruikt worden. Ook Google, Twitter en Youtube hebben onlangs hun eigen url shortening service in gebruik genomen. Toch willen we met de komst van http://lyt.sr laten zien dat Frysk een moderne hedendaagse taal is en proberen we het gebruik van de taal, vooral in de sociale media te stimuleren."

Wie op de website kijkt merkt op dat er veel Friese tintjes in verwerkt zitten. Zo bevat het achtergrond-foto's van Friesland en teksten die in het Frysk zijn geschreven. "Toch hebben we er voor gekozen niet de gehele website in het Frysk te maken, zo kunnen ook niet-Friezen gebruik van de dienst maken zonder dat ze te taal kennen".

De gratis dienst is te bereiken op http://www.lyt.sr en zal in de toekomst wellicht worden uitgebreid.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht