Universiteit van Tilburg

Persbericht 3 januari 2011

Koninklijke onderscheiding voor voormalig directeur bibliotheek Tilburg University

Hans Geleijnse ontvangt lintje van burgemeester Noordanus

Hans Geleijnse, voormalig directeur van de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg, heeft maandag van burgemeester Peter Noordanus een koninklijke onderscheiding ontvangen vanwege zijn verdiensten voor de universiteit en het (internationale) bibliotheekwezen. Onder leiding van Geleijnse werd in de jaren negentig een ultramoderne bibliotheek gebouwd en ingericht, die een voorbeeld was tot ver over de landsgrenzen. Geleijnse is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Hans Geleijnse is een gerenommeerd expert op het gebied van digitale bibliotheek- en informatievoorzieningen, zowel in Nederland als daarbuiten. De nieuwe universitaire bibliotheek die hij opzette in de jaren negentig was een van de eerste bibliotheken die volledig was ingericht op digitaal werken. Geïntegreerde werkplekken gaven studenten en medewerkers toegang tot centrale computersystemen en (inter)-nationale netwerken. De nieuwe bibliotheek trok vanwege haar voorbeeldfunctie veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Onder leiding van Geleijnse werd ook de 'Lendomaat' ontwikkeld, een van de eerste zelfbedieningssystemen in Europa voor het uitlenen en beveiligen van boeken.

Mr. J.P.J. (Hans) Geleijnse (1947) kwam in 1973 werken aan de universiteit en bleef daaraan verbonden, met uitzondering van een onderbreking in 2000-2003 toen hij directeur was van het Bibliotheek- en Rekencentrum van het European University Institute in Florence. Hij startte zijn Tilburgse loopbaan na een studie rechten in Nijmegen als secretaris/griffier van de Hogeschoolraad (later Universiteitsraad) en werd in 1980 leidinggevende van de universitaire Bibliotheek, aanvankelijk als adjunct-bibliothecaris en vanaf 1989 als bibliothecaris. Hij ontwikkelde zich tot vooraanstaand en toonaangevend deskundige op het gebied van de digitale bibliotheek, de moderne wetenschappelijke informatievoorziening en de rol van bibliotheken bij 'e-science'.

Nadat hij de nieuwe bibliotheek had opgezet in de jaren negentig, was Geleijnse in 1995 medeoprichter van TICER, het Tilburg Innovation Centre for Electronic Resources. Sinds 1996 verzorgt TICER een jaarlijkse internationale Summer School over de digitale bibliotheek, waarvan Geleijnse vanaf het begin directeur en docent was. In 2005 werden onder zijn leiding de IT-dienst en de bibliotheek van de universiteit geïntegreerd tot de nieuwe dienst Library and IT Services. Tot begin vorig jaar gaf hij leiding aan deze dienst. In 2009 werd de bibliotheek onder zijn leiding nog ingrijpend verbouwd en opnieuw gemoderniseerd met onder meer faciliteiten voor groepswerk, een datalab en een teaching lab.

Geleijnse initieerde en leidde ook diverse internationale projecten, waaronder het netwerk 'Nereus' van bibliotheken en economisch faculteiten. Hij vervult een toonaangevende rol in de Open Access Movement voor het beschikbaar maken van wetenschappelijke artikelen en gegevens voor iedereen.

Geleijnse trad op 1 januari 2010 terug als directeur van de dienst Library and IT services en was sindsdien nog werkzaam als Library Strategy Consultant in deeltijd. Met ingang van 1 januari 2011 ging hij met pensioen.