Openbaar Ministerie

Maandag 3 januari supersnelrecht in Arnhem en Zutphen


1 januari 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Op maandag 3 januari 2011 vinden bij de rechtbanken in Arnhem en Zutphen supersnelrechtzittingen plaats. In Arnhem moeten twee verdachten ter zitting verschijnen, in Zutphen één.

In Arnhem staan de volgende zaken op zitting:

10.30 uur. Verdachte van het gooien van een fles naar de ME in Nijmegen (Waardenburg).

11.00 uur. Verdachte van geweld tegen beveiligingsbeambten en vernieling van een ruit in Arnhem.

In Zutphen staan de volgende zaken op zitting:

14.00 uur. Verdachte van mishandeling van een portier in Gendringen.

Normoverschrijdend gedrag tijdens oud en nieuw wordt niet getolereerd en snel afgestraft. Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, hogere taakstraffen of langere gevangenisstraffen. De strafeis in deze zaken ligt 75% hoger dan anders. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. De aangerichte schade wordt op de daders verhaald. Zaken met geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals brandweer- en ambulancepersoneel en politieagenten, krijgen bijzondere aandacht. Het Openbaar Ministerie treedt streng op tegen verdachten van dergelijke zaken en zal extra hoge straffen eisen; een verhoging van de strafeis met 200%. Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd en opgelegde gevangenisstraffen moeten direct na de zitting worden uitgezeten.

Naast de supersnelrechtzittingen zijn ook `gewone' snelrechtzittingen gepland (13 januari Zutphen, 14 januari Arnhem). De komende twee weken wordt geïnventariseerd welke zaken daarvoor in aanmerking komen. Zaken die niet via snelrecht kunnen worden afgedaan, worden gepland op themazittingen (PR en jeugd) op donderdag 10 februari op beide locaties. Voor deze zittingen zijn inmiddels al 32 zaken gepland, 22 in Arnhem, 10 in Zutphen. Op dit moment moeten nog ruim 30 zaken (Arnhem en Zutphen samen) worden beoordeeld of vindt nog onderzoek plaats. Mogelijk komen deze zaken nog in aanmerking voor de snelrecht- of themazittingen.

Supersnelrecht houdt in dat verdachten binnen de termijn van de inverzekeringstelling, dus binnen drie dagen, worden berecht. Het gaat om bewijstechnisch eenvoudige zaken, zoals vernieling, openlijk geweld en geweld tegen mensen met een publieke functie. Bij het `gewone' snelrecht moet de verdachte binnen de bewaringstermijn van 14 dagen voor de rechter verschijnen.

Het onderzoek naar de dood van de 13-jarige jongen in Harderwijk loopt op dit moment nog en wordt de komende dagen voortgezet. Onder andere worden nog mensen gehoord die mogelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen wat er zich heeft afgespeeld rondom het moment van het dodelijke ongeval.