Gemeente Berkelland


Seniorenvoorlichter komt weer op huisbezoek

Onder het motto `Kleine moeite, groot plezier' gaan de komende tijd seniorenvoorlichters ouderen telefonisch benaderen voor het maken van een afspraak voor een huisbezoek.

Seniorenvoorlichters1

Deze ouderen zijn per brief benaderd en kunnen op een antwoordkaart aangeven of zij prijs stellen op een huisbezoek. Tijdens dit bezoek wordt de oudere voorgelicht over ondersteunende voorzieningen en regelingen maar ook over maatschappelijke , sport- en welzijnsactiviteiten. Dit is een samenwerking van welzijnsorganisatie Betula en de gemeente Berkelland.

Zelfstandig wonen

In Berkelland komen steeds meer mensen van 75 jaar en ouder. De meesten willen graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen en functioneren. Door het noaberschap en door gebruik te maken van voorzieningen die er zijn in onze gemeente, is dit veelal ook mogelijk. Echter soms weten de ouderen niet altijd wat de mogelijkheden zijn in de buurt of gemeente of hoe ze er gebruik van kunnen maken. Daarom zijn er in Berkelland de zogeheten seniorenvoorlichters actief. Om te informeren over de mogelijkheden, kan een seniorenvoorlichter bij u thuis komen.

Brief

Op 5 januari 2011 stuurt de gemeente Berkelland daarom een brief aan de mensen die zelfstandig wonen en zijn geboren in 1927, 1928 en 1933. In deze brief wordt de oudere gewezen op de mogelijke voorlichting en kunnen de mensen door het opsturen van een antwoordkaart aangeven of ze wel of geen huisbezoek wensen.

Huisbezoek

Het project Seniorenvoorlichting biedt ouderen de mogelijkheid om thuis geheel vrijblijvend bezocht te worden door een seniorenvoorlichter. Tijdens een huisbezoek komen allerlei zaken op het gebied van wonen, zorg en welzijn aan bod. Er kan gesproken worden over bijvoorbeeld welke zorg- en vervoersmogelijkheden er zijn, welke maaltijdvoorzieningen er zijn als zelf koken moeilijk wordt, welke ondersteuning mantelzorgers kunnen krijgen. Maar ook welke ontspanningsactiviteiten er allemaal zijn voor senioren, wat vrijwilligersorganisaties te bieden hebben en welke bewegingsactiviteiten in de buurt zijn. Ook kan de veiligheid in en om huis ter sprake komen om het risico op vallen te verkleinen. Het kan ook zijn dat de oudere bepaalde zaken of activiteiten mist, dat kan dan ook doorgegeven worden tijdens het huisbezoek.

Gratis

De seniorenvoorlichters, zelf ook bijna allemaal zestigplussers, brengen op afspraak een huisbezoek en hebben een geheimhoudingsplicht. Aan het huisbezoek zijn geen kosten verbonden. Sommige ouderen uit de doelgroep hebben mogelijk enige jaren geleden ook al een voorlichter op bezoek gehad. Door de voortdurende veranderingen kan een nieuw bezoek daarom verfrissend zijn.

Pluspunt en Betula

Als er bijzondere of moeilijke vragen worden gesteld, kunnen deze op verzoek door de seniorenvoorlichters doorgegeven worden aan de medewerkers van de Pluspunt of de ouderenadviseur van Betula om ze vervolgens te beantwoorden.

Altijd mogelijk

Als men niet tot de aangeschreven doelgroep behoort, maar men wenst toch een informerend bezoek, dan biedt het project alle inwoners vanaf 65 jaar de mogelijkheid om bezocht te worden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Pluspunt in Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede, telefoonnummer 0545-250 250 of met de ouderenadviseur, Wilma Spee, telefoonnummer 0545-469 986.