Nieuw-Vlaamse Alliantie




Versterking sociaal kooprecht mislukt

klok 4 januari 2011

De Vlaamse regering zorgde er in 2006 voor dat huurders van sociale woningen een kooprecht kregen op hun huis. Dit kooprecht stelde mensen uit de lagere inkomensklassen in staat onder bepaalde voorwaarden een eigen huis te kopen. Vijf jaar na datum blijken de gevolgen van deze woonmaatregel ontgoochelend. Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) stelde Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) over het onderwerp een schriftelijke vraag.

Het Vlaams Huisvestingsbeleid waakt er over dat ook mensen uit de laagste inkomensklassen een geschikte en kwalitatieve woning kunnen betrekken. Het grootste deel van deze sociale woningen zijn huurwoningen die door de sociale huisvestingsmaatschappijen worden verhuurd. Sinds 1998 konden huurders van deze sociale woningen hun woning kopen. Hiervoor moesten de kandidaat-kopers er wel minstens 5 jaar hebben gewoond en moest de woning 15 jaar verhuurd zijn geweest als sociale woning. De verkoop was daarenboven alleen mogelijk als de sociale huisvestingsmaatschappij akkoord was. In 2006 besloot de Vlaamse regering van die koopmogelijkheid een kooprecht te maken. Vanaf dat moment werden sociale huisvestingsmaatschappijen verplicht huizen te verkopen indien huurders voldeden aan de voorwaarden in die de Vlaamse Wooncode waren opgenomen.

Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) was benieuwd of deze versterking van het kooprecht in 2006 sindsdien vruchten had afgeworpen. Hij vroeg Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) daarom in een schriftelijke vraag uitleg over de evolutie van het aantal verkochte sociale huurwoningen. De cijfers die hij hierover ontving, waren ronduit negatief.

Tussen 1998 en 2006 werden in Vlaanderen elk jaar gemiddeld 253 huurwoningen gekocht door hun huurders. Tussen 2007 en 2010 daalde dat gemiddelde naar 209. Op 2001 na waren de jaren 2009, met 160 verkochte woningen, en 2010 (161) zelfs de slechtste verkoopjaren sinds `98. Marc Hendrickx concludeert en betreurt dat de versterking van het sociaal kooprecht sinds 2006 een mislukking is geweest.

"Het sociale kooprecht is een zeer goede zaak", beklemtoont het Vlaams parlementslid van de N-VA. "Wie een sociale woning bezit, in plaats van er een te huren, zal er vanzelfsprekend meer zorg voor dragen. Die investeringen hebben een positief effect op het uitzicht van sociale woonwijken. Bovendien zijn huurders die hun woning kopen verplicht deze woning gedurende twintig jaar na aankoop te bewonen. Dat zet eigenaars er toe aan een sociaal netwerk uit te bouwen in de buurt en actief mee te werken aan een aangename en leefbare woonomgeving. Op die manier ontstaat in de sociale woonwijken een gezonde mix van huurders en huiseigenaars."

Marc Hendrickx hoopt dat de Vlaamse regering de nodige initiatieven zal ondernemen om de maatregel uit 2006 grondig te evalueren en te versterken. De promotie van de Vlaamse Woonlening, die bij het brede publiek een grotendeels nobele onbekende blijft, zou daarbij een goed begin kunnen zijn. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be