Gemeente Enkhuizen

Parkeerbeleid Enkhuizen 2011

Op 1 februari gaat het parkeerbeleid 2011 in, bestaande klanten hebben daar in de laatste week van december 2010 een brief met acceptgiro over ontvangen van Parkeerservice Enkhuizen. Als u de acceptgiro vr 15 januari betaalt ontvangt u uw vergunning tijdig in de bus. Nieuwe klanten kunnen via de website van P1; www.parkeerservice-enkhuizen.nl een vergunning bestellen. Een aanvraagformulier is ook verkrijgbaar bij het Servicepunt in het Stadskantoor.


Parkeren voor bezoekers

Bezoekers van de binnenstad hebben verschillende mogelijkheden om gratis te parkeren:

1. Dicht bij de winkels zijn een aantal blauwe zones (aangegeven door bebording en blauwe belijning) waar u maximaal twee uur mag parkeren met gebruik van een blauwe parkeerschijf. Bekijk hier de Plattegrond blauwezones download

2. Op het Dirck Chinaplein (nabij het NS station) kunt maximaal vijf uur parkeren met gebruik van een blauwe parkeerschijf.
3. Bij het NS-station en bij het Enkhuizerzand kunt u voor onbeperkte tijd parkeren zonder parkeerschijf.

Vergunning en/of kraskaarten aanvragen?
Parkeerservice Enkhuizen (P1) verzorgt voor de gemeente Enkhuizen de uitgifte van parkeervergunningen. Alle bestaande klanten ontvingen via P1 in week 52 een brief met acceptgiro om de vergunning voor 2011 aan te vragen. Als u de acceptgiro vr 15 januari betaalt ontvangt u uw vergunning tijdig in de bus. Nieuwe klanten kunnen via de website van P1; www.parkeerservice-enkhuizen.nl een vergunning bestellen. Mocht u niet over internet beschikken dan kunt u ook een aanvraagformulier ophalen bij het Servicepunt in het Stadskantoor.

Uitleg vergunningstelsel
In de binnenstad van Enkhuizen kunt u van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur uitsluitend parkeren met een parkeervergunning in het vergunningengebied. Daarnaast zijn er een aantal blauwe zones (aangegeven d.m.v. belijning en borden) waar u gratis kunt parkeren, de maximale parkeertijd bedraagt twee uur. Bij het Dirck Chinaplein kunt u met behulp van een parkeerschijf gedurende vijf uur parkeren. Wilt u langer in de stad verblijven? Dan kunt u terecht op het parkeerterrein bij het NS Station. U kunt hier onbeperkt en zonder parkeerschijf parkeren.

Waarom een vergunningstelsel?
De Enkhuizer binnenstad is eeuwenoud en indertijd niet gebouwd voor autos waardoor de straten krap zijn. Naast haar bewoners kent de stad s zomers een bruisend toeristenklimaat; per jaar bezoeken meer dan 1,2 miljoen mensen Enkhuizen. Dit zorgt ervoor dat Enkhuizen simpelweg te weinig parkeerruimte heeft om aan de behoefte te voldoen.

Parkeren voor bewoners

De bewonersparkeervergunning is geldig in de gehele binnenstad behalve aan de walkanten. Op deze vergunning kunnen drie kentekens worden geplaatst. Bewoners met een tweede auto kunnen een tweede bewonersparkeervergunning aanvragen, indien er geen wachtlijst is. Op de tweede bewonersparkeervergunning kan slechts n kenteken worden genoteerd.

Walkanten
Bewoners van de volgende straten dienen een walkantenvergunning aan te vragen: Burgwal, Drie Zalmen, Driebanen, Exterpad, Handvastwater, Heiligeweg (13 t/m 23), Hemeltje, Hoenderpad, Hoornseveer, Korte Burgwal, Kwakerspad, Noorder Boerenvaart, Noordergracht, Oosterhavenstraat, Oude Gracht, Prinsengracht, Spaans Leger, Spijtbroeksburgwal, Staaleversgracht, Venuslaan (2 t/m 18, even), Waaigat 2 t/m 6m en de Zuider Boerenvaart. Met deze vergunning kunt u in de gehele binnenstad parkeren.

Appartementencomplexen
Bewoners van de appartementencomplexen Cromhoutstraat, Denenburg, Noorderpoort, paludanushof, Ridderstraat, Vette Knol en Waaigat, komen niet in aanmerking voor een eerste bewonersparkeervergunning tenzij zij kunnen aantonen dat de parkeervoorzieningen in het appartementencomplex niet beschikbaar zijn. Een vergunning voor een tweede auto kan gewoon aangevraagd worden. Ook hiervoor kan een wachtlijst gelden.

Tijdelijke vergunning
Indien uw auto voor onderhoud naar de garage moet en u tijdelijk een leenauto gebruikt dan kunt u bij het Stadskantoor aan de Hoogstraat 11 gratis een tijdelijke vergunning ophalen (op vertoon van een garagebon). Ook als uw eigen parkeerplaats in verband met werkzaamheden tijdelijk niet bereikbaar is, kunt op het stadskantoor een tijdelijke vergunning ophalen.

Werkzaamheden
Als in en/of om het huis door derden werkzaamheden moeten worden verricht waarbij een auto tijdelijk moet geparkeerd dan zijn er twee mogelijkheden:

1. U stelt een bezoekersparkeerkaart ter beschikking aan het bedrijf dat de werkzaamheden verricht.

2. Het bedrijf zorgt zelf voor een dienstenparkeervergunning. Deze kan bij de balie van het stadskantoor worden afgehaald (n of meerdere weken geldig).

Bezoekerskraskaarten voor in het vergunningengebied Bezoekers van bewoners en bedrijven in de binnenstad kunnen ook in het vergunningengebied
parkeren mits zij in het bezit zijn van een bezoekerskraskaart. Deze kraskaarten kunnen alleen door bewoners en bedrijven uit de binnenstad worden aangevraagd. De eerste vijftig kraskaarten kosten 0,50 per stuk, de volgende vijftig kosten 1,00 per stuk. Per woonadres of bedrijf kunt u maximaal honderd kraskaarten aanschaffen. Hotels en Bed & Breakfast accommodaties kunnen meer dan honderd bezoekerskaarten aanvragen.

Parkeren voor bedrijven

De gemeente Enkhuizen kent drie soorten bedrijvenvergunningen:
1. De bedrijfsparkeervergunning
De bedrijfsparkeervergunning is voor medewerkers van in de binnenstad gevestigde bedrijven. Deze bedrijven moeten wel kunnen aantonen dat het voor het uitoefenen van de bedrijfsvoering noodzakelijk is om bij het bedrijf te parkeren. Per bedrijf is het maximaal aantal vergunningen gebonden aan 20% van het aantal FTEs (opgetelde fulltime functies), die op de betreffende locatie werkzaam zijn.

2. De dienstenparkeervergunning
De dienstenparkeervergunning is voor bedrijven die bijvoorbeeld bouw-, herstel-, of onderhoudswerkzaamheden verrichten of voor het onderhouden van klantcontacten in de binnenstad. Deze bedrijven kunnen ook buiten de binnenstad of buiten Enkhuizen zijn gevestigd. Per bedrijf is geen maximum gesteld aan het aantal parkeervergunningen
3. De zorgparkeervergunning
De zorgparkeervergunning is voor bedrijven/organisaties/stichtingen die zorg verlenen aan bewoners van de binnenstad en met een voertuig in de onmiddellijke omgeving van de betreffende locatie op een belanghebbendenparkeerplaats moet parkeren.

Bezoekerskraskaarten voor in het vergunningengebied Bezoekers van bewoners en bedrijven in de binnenstad kunnen ook in het vergunningengebied parkeren mits zij in het bezit zijn van een bezoekerskraskaart. Deze kraskaarten kunnen alleen door bewoners en bedrijven uit de binnenstad worden aangevraagd. De eerste 50 kraskaarten kosten 0,50 per stuk, de volgende 50 kosten 1.00 per stuk. Per woonadres of bedrijf kunt u maximaal honderd kraskaarten aanschaffen.

Via de website van parkeerservice Enkhuizen (P1): www.parkeerservice-enkhuizen.nl kunt u de vergunning bestellen en direct online betalen. Mocht u niet over internet beschikken dan kunt u ook een formulier afhalen bij het Stadskantoor aan de Hoogstraat 11.

Parkeren voor gehandicapten

Personen in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart kunnen in de binnenstad van Enkhuizen bijna overal parkeren. De richtlijnen hiervoor zijn als volgt:

- Op plaatsen waar een parkeerverbod geldt (aangegeven door borden of een gele streep) kunt u maximaal drie uur parkeren. U moet dan wel (naast uw duidelijk zichtbare gehandicaptenparkeerkaart) gebruik maken van een blauwe parkeerschijf waarop u de aankomsttijd aangeeft. Daarnaast mag uw voertuig niet de andere weggebruikers hinderen.
- In de blauwe zones kunt u voor onbeperkte tijd parkeren, let er ook hier op dat uw gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar is.
- In het vergunningengebied kunt u voor onbeperkte tijd parkeren, let er ook hier op dat uw gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar is.
- In voetgangersgebieden mag u niet rijden of parkeren.

De tarieven op een rijtje
De parkeerleges (kosten voor het behandelen van uw aanvraag) zijn in vergelijking met 2010 met 1,2% gestegen. Dit percentage staat gelijk aan de inflatiecorrectie.

Tarieven voor bestaande klanten en nieuwe klanten die via internet bestellen:

- Voor een eerste bewoners- of walkantenvergunning (per jaar of gedeelte daarvan): 21,25

- Voor een tweede bewoners- of walkantenvergunning (per jaar of gedeelte daarvan): 45,55

- Voor de eerste 50 bezoekersvergunningen (kraskaarten), per stuk: 0,50

- Voor de volgende 50 bezoekersvergunningen (kraskaarten), per stuk:
1,00

- Voor een bedrijfs- en dienstenparkeervergunning (per jaar of gedeelte daarvan): 118,40

- Voor een dienstenparkeervergunning, per week 8,10
- Voor een zorgparkeervergunning (per jaar of een gedeelte daarvan) 21,25

- Voor het aanpassen van de vergunning in verband met de wijziging van het kenteken: 12,10

Tarieven voor nieuwe klanten die de aanvraag handmatig via het servicepunt afwikkelen:

- Voor een eerste bewoners- of walkantenvergunning (per jaar of gedeelte daarvan): 24,25

- Voor een tweede bewoners- of walkantenvergunning (per jaar of gedeelte daarvan): 48,55

- Voor de eerste 50 bezoekersvergunningen (kraskaarten), per stuk: 0,50

- Voor de volgende 50 bezoekersvergunningen (kraskaarten), per stuk:
1,00

- Voor een bedrijfs- en dienstenparkeervergunning (per jaar of gedeelte daarvan): 121,40

- Voor een dienstenparkeervergunning, per week 8,10
- Voor een zorgparkeervergunning (per jaar of een gedeelte daarvan) 24,25

- Voor het aanpassen van de vergunning in verband met de wijziging van het kenteken: 12,10

Indien uw aanvraag wordt afgewezen hoeft u ook geen leges te betalen, mocht u het verschuldigde bedrag al hebben overgemaakt dan wordt dat zo snel mogelijk teruggestort.

Een vergunning aanvragen
U kunt op twee manieren een vergunning aanvragen:
- Via de webshop op www.parkeerservice-enkhuizen.nl
- Door het opsturen van een aanvraagformulier o U kunt het formulier via een van onderstaande links; o U kunt het formulier ook afhalen bij het Servicepunt in het Stadskantoor

Wij raden u aan uw vergunning via de webshop aan te vragen. Dit heeft namelijk meerdere voordelen:

- u ontvangt 3,- korting bij de meeste producten;
- u kunt uw aanvraag direct betalen via internetbankieren;
- u hoeft uw aanvraag en de benodigde documenten niet via de post versturen;

- u wordt via de mail op de hoogte gehouden over de status van uw aanvraag;

- uw aanvraag wordt sneller verwerkt dan een schriftelijke aanvraag.

Aanvraagformulieren
Bepaal eerst welk formulier voor u van toepassing is, daarna kunt de aanvraagformulieren downloaden op www.parkeerservice-enkhuizen.nl

Meest gestelde vragen
Een overzicht van de meest gestelde vragen vindt u hier.