Gemeente Den Haag

Nieuwbouw en uitbreiding scholen Leidschenveen-Ypenburg

Gepubliceerd: 05 januari 2011 Laatste wijziging: 05 januari 2011

Negen basisscholen in Leidschenveen-Ypenburg komen in aanmerking voor uitbreiding van de onderwijshuisvesting. Een school voor speciaal basisonderwijs krijgt nieuwbouw. De plannen hiervoor staan in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijs voor het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg.

Het gaat om de basisscholen De Christoffel (Madurolaan), De Fontein (Steenuillaan), De Paradijsvogel (Weidevogellaan), De Notenkraker (Eksterhof), De Bras (Oeverwallaan), De Zonnestraal (Oeverwallaan), Samenwerkingsschool Balans (Klaverveld), De Walvis (Eendenplein) en De Vlieger (Frits Diepenlaan). De school voor speciaal basisonderwijs Het Avontuur komt in aanmerking voor nieuwbouw in de wijk Ypenburg.

Maatwerk

Basisschool Het Avontuur krijgt nieuwbouw in combinatie met woningbouw en commerciële ruimten. Voor de 9 scholen staat uitbreiding van de capaciteit op het programma, soms ter vervanging van noodhuisvesting. Daardoor verdwijnen noodlokalen of vervalt het gebruik van lokalen in andere scholen. De uitbreiding van de onderwijshuisvesting wordt ook gebruikt om ruimte te krijgen voor buitenschoolse opvang.

Wethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Dienstverlening): "Per stadsdeel bekijken we waar de behoeften voor onderwijshuisvesting liggen. Daardoor kunnen we heel gericht sturen op de kwaliteit van onderwijshuisvesting. Die kwaliteit staat voor het college voorop."

Beleid

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs. Daarom worden voor alle stadsdelen huisvestingsplannen opgesteld. De plannen zijn bedoeld om de kwaliteit en het gebruik van het gebouwenbestand te verbeteren. Er wordt ook gekeken naar een goede spreiding van de schoolgebouwen over het stadsdeel.

Na vaststelling van het Integraal Huisvestingsplan voor Leidschenveen-Ypenburg hebben alle stadsdelen een dergelijk plan. Aan actualisering van de huisvestingsplannen van de andere stadsdelen wordt nu gewerkt.