Gemeente Oldebroek


Toespraak burgemeester Hermen Overweg op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oldebroek (3 januari 2011)

Dames en heren,

Namens het gemeentebestuur van Oldebroek wil ik u graag hartelijk welkom heten. Ik wil beginnen u allen een heel goed nieuwjaar toe te wensen en ik doe dat met de traditionele wens uit mijn jeugd in Kampen: "Veel heil en zegen!"

Dames en heren,

Onze gemeente heeft een turbulent jaar achter de rug. De gemeenteraadsverkiezing zorgde voor een politieke aardverschuiving, onder andere door de komst van een nieuwe partij, de ABO, die meteen met drie zetels in de Raad kwam. Het afgelopen jaar nam de gemeente afscheid van burgemeester Wim Zielhuis, die 18 jaar lang op een voortreffelijke wijze leiding heeft gegeven aan het bestuur van deze gemeente. Ook werd afscheid genomen van twee wethouders, die hier beiden hun sporen hebben nagelaten: de heren Jan Klein en André Maat. En ten slotte namen wij eind december afscheid van de heer Harm Lassche, die bijna anderhalf jaar op zeer adequate wijze de functie van gemeentesecretaris heeft waargenomen. Vanochtend hebben wij onze nieuwe gemeentesecretaris welkom geheten: de heer Bert Brand. Hij begon vandaag vol enthousiasme aan een nieuwe uitdaging.

Dames en heren,

Nog afgezien van deze personele veranderingen, speelt er veel in onze gemeente. Oldebroek staat de komende tijd voor een aantal uitdagingen, die veel stuurmanskunst en creativiteit, zowel van de Raad als van het college zullen vergen.

Ik denk dan aan:

-de grote bezuinigingsopgave

-de vernieuwing van onze bestuursstijl

-de uitbouw van de samenwerking met onze buurgemeenten en
-het ontwikkelen van een toekomstvisie.

En over dat laatste onderwerp zal wethouder Nicolet Hoorn u zo dadelijk wat meer vertellen.

Dames en heren,

Sinds 1 december mag ik hier het mooie ambt van burgemeester waarnemen en ik kan u zeggen dat ik daar heel veel plezier aan beleef. Ik ken Oldebroek vanuit mijn jeugd in de buurgemeente Kampen, althans, ik dacht Oldebroek te kennen. Maar twee rondritten met wethouder Gerrit Jan Veldhoen hebben mij pas laten zien hoe mooi en afwisselend het landschap in deze gemeente is.

En, dames en heren, u mag ook wel weten, dat ik altijd het beeld heb gehad, dat Oldebroek een wat stijve, in zichzelf gekeerde gemeente is. Dat beeld heb ik - na een maand - grondig moeten bijstellen. We hebben en jong en enthousiast ambtenarenkorps en we hebben ook een gemeenteraad waarin de nodige dynamiek zit. Een Raad, die op niveau discussieert over de belangen van onze gemeente.

De afgelopen tijd is mij meermalen de vraag gesteld: wat ga jij nou aanpakken in de tijd dat je hier zit? Nou, dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is want een half jaar is tekort om ergens echt je stempel op te drukken. Maar ik zou in ieder geval de komende tijd iets willen doen aan de de beeldvorming over onze gemeente. Ik vind dat Oldebroek in een aantal opzichten een onderschatte gemeente is. Laten we maar eens nadrukkelijk uitdragen, dat deze gemeente zijn organisatie prima voor elkaar heeft en ook, dat hier voor toeristen en andere bezoekers nog een heleboel moois te ontdekken valt! Laten we ook maar eens benadrukken, dat Oldebroek een enorm aantal enthousiaste vrijwilligers op allerlei gebied heeft, die er samen voor zorgen, dat het goed leven is, in deze gemeente. Een aantal vrijwilligers, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de opbouw van onze samenleving, wil ik vanavond in het zonnetje zetten.

Al jaren is het de gewoonte dat tijdens de nieuwjaarsreceptie de erepenning van de gemeente Oldebroek wordt uitgereikt. Een erepenning waarmee we onze waardering uitspreken voor mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor onze gemeenschap. Vaak zijn dat mensen die op de achtergrond en belangeloos bergen werk verzetten maar die onmisbaar zijn in onze gemeente Het is mij een eer en genoegen dat ik vandaag twee erepenningen mag uitreiken.

De eerste erepenning is voor een vrouw die altijd klaar staat voor anderen. Als ik kijk naar de lange lijst van activiteiten die zij voor haar rekening neemt, dan spreekt daaruit vooral de zorgzaamheid voor de ouderen uit onze gemeente. Al 40 jaar lang verzorgt ze gezellige middagen voor de ouderen uit Wezep en Hattemerbroek. Dat doet ze namens de duivenverenigingen en de Stichting Welzijn Ouderen. In 1999 werd ze bestuurslid van Stichting Welzijn Ouderen Wezep en Hattemerbroek en raakte ze ook betrokken bij allerlei andere vrijwilligersactiviteiten. Ze coördineerde bijvoorbeeld 11 jaar lang de telefooncirkel. Daarmee zocht ze dagelijks contact met een aantal ouderen en hield zo een oogje in het zeil. Ook is ze al 11 jaar coördinator van Tafeltje Dekje en zorgt ze dat de vrijwilligers hun route kunnen rijden. Dagelijks controleert ze de menulijsten, is ze aanwezig bij het verdelen van de maaltijden en is ze aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Ook kunnen de ouderen in Hattemerbroek regelmatig uitzien naar een bezoek van deze vrouw. Kortom, een veelzijdige en betrokken vrouw die deze erepenning volledig verdient: mevrouw Janny van ´t Ende uit Hattemerbroek.

De tweede erepenning is voor een groep vrijwilligers die zich nauw betrokken voelt bij de medemens in de derdewereld. Heel praktisch geven zij invulling aan het motto: eerlijke handel en eerlijke prijzen. Dat doen zij niet alleen door het verkopen van eerlijke producten, maar ook door het vertellen van het verhaal áchter die producten. Zo weten zij de inwoners van onze gemeente te betrekken bij de problematiek ver van huis. Daarbij nemen ze tal van andere taken voor hun rekening: het geven van voorlichting, inkoop, winkelbeheer, promotie en al die andere werkzaamheden die gedaan moeten worden. Ik heb het over de vrijwilligers van de Wereldwinkel in Wezep. Samen vormen zij een enthousiaste en betrokken club, die zich middenin onze gemeente met liefde en passie inzet voor de naaste ver weg. Vorig jaar vierden zij het 15-jarig bestaan van de hun Wereldwinkel. En vandaag mag ik hen de erepenning van de gemeente Oldebroek overhandigen.

Dames en heren,

Ik hoop dat wij met z'n allen een goed jaar tegemoet gaan en over die nabije en wat verder weg gelegen toekomst wil ik nu graag het woord geven aan wethouder Nicolet Hoorn.