Politie Groningen

Vernieling leidt naar vuurwerkvangst

Politieonderzoek ook in virtuele wereld

Winsum, 05-01-2011 o De politie heeft vijf jongeren gehoord naar aanleiding van de vernieling van een auto. Dit heeft vervolgens geleid tot de inbeslagname van 550 stuks illegaal vuurwerk bij twee jongeren thuis. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Vernieling auto

Op zaterdag 24 juli werd aan de Munsterweg in Winsum een personenauto vernield met vuurwerk. Met name de voorruit raakte ernstig beschadigd. Het onderzoek naar de vernieling leidde in eerste instantie niet tot een aanhouding. In november kwam er door een anonieme tip weer schot in de zaak. Eén van de verdachten had tegen verschillende mensen uitgebreid verteld over de vernieling.

Verhoren

De eerste verdachte leidde vervolgens naar andere verdachten. Hierbij is ook gebruik van onderzoek in social media. De politie heeft uiteindelijk zes jongeren uit Winsum, tussen de 13 en 16 jaar, uitgenodigd op het politiebureau. Uit de verhoren bleek de vernieling van de auto inderdaad met vuurwerk te zijn gepleegd. Bij twee van de verdachten werd kort voor de jaarwisseling illegaal vuurwerk aangetroffen. In totaal gaat het om 550 stuks, voornamelijk nitraatbommen. Het vuurwerk is in beslag genomen. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie bepaald wat met de jongeren gaat gebeuren.