Gemeente Diemen


Voorstel Brede School Diemen Noord: Tureluurweg

Het college van B&W stelt voor de brede school in Diemen Noord te bouwen op de locatie Tureluurweg.

Het voorstel voor de locatie van het nieuwe schoolgebouw is genomen na een uitgebreide consultatieronde, Vanwege de veelheid aan belangen is het een lastige afweging geweest voor het college. Met name huisvesting op De Schouw is een erg serieus alternatief geweest, maar als we alles afwegen heeft wat ons betreft de locatie Tureluurweg de voorkeur. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

Drie mogelijke locaties
Voor de locatie van de brede school waren drie mogelijkheden nader uitgewerkt: de Tureluurweg, de Schouw en renovatie/nieuwbouw van de beide betrokken basisscholen. De optie om de beide bestaande schoolgebouwen te renoveren of opnieuw te bouwen is verworpen, omdat daarbij een brede school - zowel voor de leerlingen als voor de wijk- op een minder goede manier te realiseren is. Bovendien is een belangrijk minpunt dat er om de huidige scholen weer in goede staat te krijgen en omdat er tijdelijk dubbele huisvesting nodig is, veel hogere kosten bij deze optie horen.

Keuze voor Tureluurweg
Uit de beide overige alternatieven kiest het college voor de locatie Tureluurweg. Vooral de lastige verkeerssituatie die bij een groter en drukker schoolgebouw op de Schouw zou ontstaan heeft zwaar meegeteld. De krappe locatie midden in een woonwijk maakt ook dat verkeersproblemen minder makkelijk zijn op te lossen. Bovendien waren aan nieuwbouw op de Schouw veel hogere kosten verbonden, omdat dan de noodzaak van tijdelijke huisvesting van De Duif zou ontstaan. Voordeel van de keuze voor de Tureluurweg is ook dat er op die plek een markanter schoolgebouw is te realiseren dat als herkenningspunt voor de wijk kan werken. Verder ligt de Tureluurweg centraler in Diemen Noord en zijn er aan de Tureluurweg minder omwonenden die overlast van de school zullen hebben. Voor wat betreft de luchtkwaliteit is er tussen de locaties weinig verschil, zo bleek uit onderzoek. Alle locaties voldoen aan de wettelijke normen, waarbij wel in meerdere of mindere mate maatregelen nodig zijn.

Proces
Het gemeentebestuur van Diemen streeft naar goed gehuisveste brede scholen, waar samen wordt gewerkt met allerlei maatschappelijke partners. In Diemen Noord gaat de gemeente zo'n school realiseren, waarin basisscholen 't Palet en De Duif samen met peuterspeelzalen De Tuimelaar en 't Kloddertje en buitenschoolse opvang KMN Kind en Co een plek krijgen. Ook zal er samengewerkt worden met kinderopvang De Kinderkorf.
Het college geeft aan met waardering kennis te hebben genomen van de inbreng die veel bewoners en betrokkenen hebben gegeven. Het gaf inzicht in de knelpunten van de verschillende opties en aan het belang dat de betrokkenen daaraan hechten. Het college stelt naar aanleiding daarvan nu alvast voor om extra parkeerplaatsen te realiseren. De keuze wordt uiteindelijk op voorstel van het college van B&W gemaakt door de gemeenteraad van Diemen. De planning is dat de raad op 27 januari 2011 besluit, waarna de voorbereidingen voor de bouw in gang kunnen, onder andere met de architectenselectie voor het nieuwe gebouw.

Het volledige voorstel van het college en de achterliggende afwegingen zijn te vinden op de speciale site voor de brede school in Diemen Noord.

---