Waterschap Groot Salland

Aanbesteding Ruimte voor de Rivierplannen bij Deventer van start

Laatste wijziging: 5 januari 2011

Het Ruimte voor de Rivierproject bij Deventer, bestaande uit de Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard én de Uiterwaardvergraving Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden, is gestart met de aanbesteding. Dit betekent dat het project `op de markt is gebracht' met een publicatie op de aanbestedingskalender en aannemers zich kunnen aanmelden om deel te nemen aan de aanbesteding.

Voor het Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe, verantwoordelijk voor de uitvoering van deze maatregelen aan de IJssel, is het een bijzondere aanbesteding. Er wordt niet alleen beoordeeld op prijs, maar ook op vooraf gestelde kwaliteitseisen. Naar verwachting wordt het project in juni 2011 gegund, waarna de aannemer zal starten met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het in detail uitwerken van het ontwerp en de planning. De eerste stap die nu wordt gezet is de selectiefase. Deze resulteert op 1 maart 2011 in een uitnodiging aan maximaal vijf marktpartijen om deel te nemen aan de verdere aanbestedingsprocedure om uiteindelijk een bieding te doen.

De start van de aanbestedingsprocedure voor Ruimte voor de Rivier Deventer is voor de waterschappen een belangrijke mijlpaal. Na een lange periode van voorbereiding komt de daadwerkelijke uitvoering een stap dichterbij. Zoals het er nu naar uitziet, start de geselecteerde aannemer in de tweede helft van dit jaar (na de zomervakantie) met de werkzaamheden.

De Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden vormen een aaneengesloten uiterwaardengebied ten noorden van Deventer. De Ruimte voor de Riviermaatregel resulteert in een waterstanddaling van circa 10 centimeter en omvat de aanleg van vier geulen over de gehele lengte van de uiterwaard. Uniek is de vestiging van de Natuurderij door Stichting IJssellandschap, van waaruit het beheer van de uiterwaarden georganiseerd wordt.

Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard: deze maatregel omvat het graven van twee geulen en heeft een waterstanddaling van circa 18 cm tot gevolg. De eerste nevengeul loopt vanaf de Bolwerksplas tot aan het IJsselhotel. Net na het IJsselhotel begint de tweede geul die doorloopt tot de Ossenwaard en daar aantakt aan de IJssel. Het stadspark De Worp wordt door de maatregel ontzien. Ook komt hier een op de oude Schipbrug geïnspireerde aanlegsteiger met publiekstoegankelijk waterplein.

Ruimte voor de Rivier: landelijk op 39 locaties In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Bij een overstroming zijn in het ongunstigste geval 2 tot 4 miljoen Nederlanders in gevaar. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt op 39 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl