Belgische Federale Overheid



Tabak Stop Lijn-vermelding verplicht op alle pakjes sigaretten

Datum: 05 januari 2011

België is het eerste EU-land dat met een Ministerieel besluit de vermelding van het nummer van zijn hulplijn voor rokers die willen stoppen op alle sigarettenpakjes verplicht. 70 % van de rokers was hier overigens vragende partij voor.

Een Europese inhaalbeweging inzake rookstop

Nog steeds zijn er rokers die niet weten dat er een gratis telefoonnummer bestaat waar ze terecht kunnen voor advies en begeleiding. Sinds 1 januari 2011 komt daar verandering in: het nummer van de Tabak Stop Lijn, 0800 111 00, staat voortaan op alle sigarettenpakjes vermeld.
Dit is de meest efficiënte en goedkoopste promotievorm die de Tabak Stop Lijn zich kan dromen. België heeft op het vlak van rookstopprogramma's in enkele jaren tijd een heuse inhaalbeweging gemaakt, van achterblijver in Europa tot voortrekker.

Succesvol partnership tussen de Stichting tegen Kanker en de FOD Volksgezondheid

Op 31 mei 2004 werd de Tabak Stop Lijn opgericht, in de schoot van de Stichting tegen Kanker. Ondertussen steunt de FOD Volksgezondheid de Tabak Stop Lijn, waardoor steeds meer mensen hun weg naar deze hulplijn vonden. Het nieuwe Ministerieel besluit is opnieuw een voorbeeld van deze constructieve samenwerking.

Onze samenleving is zich steeds meer bewust van de gezondheidsrisico's van roken en er komen steeds meer maatregelen om het roken in te perken. Het is dan ook belangrijk rokers te helpen stoppen. Roken is een ernstige verslaving waar u niet steeds even makkelijk op eigen houtje van afraakt.

De Tabak Stop Lijn helpt rokers alsmaar meer op maat, zowel telefonisch als online. Het telefonische begeleidingsprogramma 'de persoonlijke coach' is sinds 2009 een volwaardige dienst. Net zoals de online RookStopCoach, kunnen rokers volledig gratis gebruik maken van dit programma.

Een op de zeven horecazaken overtreedt rookverbod

Ondanks een samenleving die zich meer bewust is van de gezondheidsrisico's heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in 2010 meer overtredingen vastgesteld op het rookverbod dan in 2009.
In 2010 voerde het FAVV in totaal 12 540 inspecties uit. In 1 670 horecazaken (ofwel 13,32 %) stelde de inspecteurs van het FAVV een overtreding van het rookverbod vast. In 2009 was dat slechts bij 7,5 % van de 11 738 inspecties het geval.

Van alle controles in 2010 waren er 8 437 gunstig (67,28 %) en 2 433 gunstig met opmerkingen (19,40 %). In 2009 was 71,2 % van alle inspecties gunstig en 21,2 % gunstig met opmerkingen.

Meer informatie over stoppen met roken op www.tabakstop.be of bel gratis 0800 111 00.

Meer informatie over het rookverbod in de horeca vindt u op de website van de FOD Volksgezondheid.