Van Gogh Museum

Amsterdam, 5 januari 2011

Van Gogh Museum ook in 2010 zeer populair onder Nederlandse en buitenlandse bezoekers

Het Van Gogh Museum sloot 2010 zeer succesvol af. Ruim 1.429.854 kunst- en cultuurliefhebbers uit binnen- en buitenland bezochten het museum. Dit aantal is vergelijkbaar met het bezoekersaantal in 2009 (1.451.139). Dit positieve resultaat was naast de blijvende belangstelling voor het werk en het leven van Vincent van Gogh, mede te danken aan de tentoonstellingen Paul Gauguin. De doorbraak naar moderniteit en Illusie en werkelijkheid. Naturalistische schilderijen, fotoâs en film 1875-1918. Deze laatst genoemde tentoonstelling, die nog duurt tot en met 16 januari aanstaande, werd ondersteund door het online platform Net Echt dat tot stand kwam in samenwerking met Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en EYE Film Instituut Nederland. De website werd in 2010 door ruim 23.000 geïnteresseerden geraadpleegd en werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het VSBfonds.

Vrijdagavonden blijven populair
Op vrijdagavond kwamen er in 2010 gemiddeld 1000 bezoekers naar het Van Gogh Museum voor een bezoek aan de tentoonstelling, de vaste collectie en voor de bijzondere programmering. Daarmee blijft de vrijdagavond openstelling zeer populair onder Nederlandse en buitenlandse bezoekers. Ondanks de beëindiging van de sponsorovereenkomst met de Rabobank eind 2010, gaat het Van Gogh Museum in 2011 gewoon door met de verlengde openstelling op vrijdagavond.

Topstuk De slaapkamer gerestaureerd
Tijdens de Uitmarkt werd het volledig gerestaureerde topstuk De slaapkamer gepresenteerd aan het publiek. De restauratie duurde zes maanden. Het werk was twee weken te zien in de vaste collectie van het museum voordat het naar Japan werd getransporteerd als een van de topstukken van de tentoonstelling Van Gogh: the adventure of becoming an artist in Tokyo. De tentoonstelling werd op 1 oktober geopend en binnen 2,5 maanden door bijna 600.000 mensen bezocht. Na Tokyo is de tentoonstelling te zien in Fukuoka en Nagoya.

Nieuwe aanwinst
In mei van 2010 werd de meest recente aanwinst van het museum Vrouw op de Champs-Ãlysées bij nacht (ca. 1891) van Louis Anquetin (1861-1932) gepresenteerd aan het publiek. Deze aankoop was mede mogelijk door de steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds) en het VSBfonds.

Eerste aan kunst gerelateerde Gouden Boekje
In 2010 kwamen er verschillende museumpublicaties van het Van Gogh Museum op de markt. In oktober 2010 werd in de reeks Een Gouden Boekje de uitgave Vincent en Camille gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Het boekje dat het verhaal vertelt over de relatie van Vincent van Gogh met zijn buurjongetje Camille, werd met groot enthousiasme ontvangen door de kinderen die genodigd waren voor de boekpresentatie in het museum.

Verwacht in 2011
Op vrijdag 18 februari aanstaande opent het Van Gogh Museum de tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907. Het werk uit Picassoâs vroege Parijse periode wordt in deze tentoonstelling voor het eerst in Nederland in groot overzicht getoond. In diezelfde periode wordt in de presentatie Uitgaan in Montmartre. Café en theater in prenten een impressie gegeven van het bloeiende artistieke klimaat in deze beroemde Parijse wijk. In juni 2011 komt de belangrijke publicatie Vincent van Gogh. Paintings 2: Antwerp and Paris uit. In deze uitgave wordt Van Goghs Antwerpse en Parijse periode uitvoerig beschreven en ontsloten. In oktober 2011 opent de tentoonstelling Snapshot. Schilders en fotografie, 1888-1915.

Van Gogh Museum, Amsterdam
Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft wereldwijd de grootste collectie kunstwerken van Vincent van Gogh. Ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en meer dan 800 brieven. Meesterwerken als De aardappeleters, Het gele huis, De zaaier, Zonnebloemen en De slaapkamer zijn enkele voorbeelden van wereldwijd bekende werken die gepresenteerd worden in het museum. Ook zijn er regelmatig bijzondere tentoonstellingen te zien in de Kurokawa-vleugel van het Van Gogh Museum.

---


Noot voor de redactie /