Gemeente Veenendaal


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ties Elzenga

Klik hier voor vergroting.

burgemeester Elzenga

Dit is de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Ties Elzenga, uitgesproken op dinsdag 4 januari 2011 tijdens het nieuwjaarsconcert in theater De Lampegiet.Â

Namens het gemeentebestuur wens ik u in alle opzichten een heel voorspoedig Nieuwjaar toe. Wie de afgelopen feestdagen thuis heeft doorgebracht heeft volop kunnen genieten van de prachtige omgeving in en rond Veenendaal. U en ik zijn bevoorrecht in een land te wonen, waaraan het ons aan niets ontbreekt. Wie rond de feestdagen het winkelcentrum bezocht, kon over de hoofden lopen. En toch verkeert het land in financieel zwaar weer. Zijn er onder ons van wie de baan op de tocht staat. Laten we ook daar bij stil staan.

Brede heroverweging
Wie de krant openslaat, de politieke discussies volgt op radio en TV moet wel tot de conclusie komen dat ook Veenendaal niet ontkomt aan de alom aangekondigde bezuinigingen. Ook in Veenendaal gaat de komende jaren het mes er stevig in. Het college en de Raad bereiden zich daarop voor. Met inwoners, instellingen en verenigingen willen wij tot weloverwogen keuzes komen. Wat doet de overheid nog wel en wat niet? Uitgangspunt is daarbij: een verantwoordelijk samenleving. Samen zullen we dus gaan voor âschoon, heel en veiligâ. Daarnaast zet het college in op het versterken van de economie. Dat betekent ook: âIedereen naar school en aan het werkâ.

Inmiddels is een Brede Heroverweging in gang gezet. Bezuinigingen vanuit het Rijk en minder gemeentelijke inkomsten leiden ertoe dat de komende jaren minimaal ⬠6.400.000,- bezuinigd zal moeten worden. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Ons college is aan zet en zal woensdag 19 januari zijn voorstellen presenteren. Daarna de gemeenteraad. Geen eenvoudige en te onderschatten zaak, welke als elders, de nodige beroering zal geven. Het zal dus ook u niet ontgaan.

Nieuwe centrum
Het kan immers niemand ontgaan: het nieuwe centrum van Veenendaal krijgt steeds meer vorm. Op plaatsen waar we eerst uitkeken op parkeerterreinen, achtergevels van winkels en de lege Hollandia Wolfabriek, verrijzen nu mooie gebouwen met stedelijke allure. En toch behoudt Veenendaal de charme van een dorp, met haar kleine pandjes, gekleurde gevels, groene pleinen en volop gezelligheid op straat.

Het project Brouwerspoort maakt het Veenendaalse centrum nog completer en levendiger. In oktober hebben we het Kees Stipplein feestelijk in gebruik genomen. Op dit moment wordt de Tricotage gebouwd. Hiermee smeden we het bestaande en het nieuwe centrum meer tot één geheel. Hetzelfde geldt voor de nieuwe âdoorsteekâ van de Hoofdstraat naar de Brouwersgracht. Dit jaar beginnen we eraan. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt de Bernhard van Kreelpoort. Hierdoor ontstaat een nieuw winkelrondje en bovendien een mooie overgang van oud naar nieuw Veenendaal. Ook knappen we dit jaar een groot deel van het bestaande kernwinkelgebied op, zodat het hele centrum straks dezelfde hoogwaardige kwaliteit heeft. Dat zal niet helemaal zonder overlast zijn voor inwoners en ondernemers. Maar we krijgen er iets moois voor terug! De Hoofdstraat en de Markt kent u weldra niet meer terug. Dit alles is nodig om ons binnen de regio te blijven profileren als winkelstad. Çén van de ambities van dit college is de nummer 1 te worden bij de verkiezing in 2013 tot Beste Binnenstad van Nederland. Samen met de ondernemers werken we daaraan volop.

Ondernemend Veenendaal
En dat gaat lukken want samenwerken is een belangrijke kwaliteit van ondernemend Veenendaal. In het centrum hebben de ondernemers zich immers gebundeld in het Platform Binnenstadsmanagement en op de bedrijventerreinen in ondernemersverenigingen. Een goed voorbeeld is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) waarmee alle bedrijventerreinen zijn gecertificeerd. Ook in het centrum zijn we met zoân KVO-traject gestart. Zo komen we samen tot een schoon, heel en veilig centrum. Op de bedrijventerreinen hebben de ondernemers dit - samen met politie, brandweer en gemeente â al gerealiseerd. Wat mij betreft is dit een groot compliment waard aan onze Veense ondernemers!

Promotie Veenendaal
Hetzelfde zou ik willen zeggen over de Stichting Promotie Veenendaal. Het kan u niet zijn ontgaan dat zij afgelopen jaar gestart is met het ontwikkelen van Veenendaal promotie. Dit moet zorgen voor meer naamsbekendheid en een gewenst en passend imago voor Veenendaal. Belangrijk om meer bezoekers en bedrijvigheid naar Veenendaal te trekken. Maar ook en vooral opdat u en onze bedrijven zich plezierig voelen in Veenendaal om er te wonen of er gevestigd te zijn.

Veenendaal-oost
Met het welbevinden van de bewoners van Veenendaal-oost zit het wel goed. Zij wonen immers op âde plek van hun levenâ. Althans, dat is het motto waaronder de nieuwe wijk wordt aangeprezen. Op zaterdag 2 oktober werden de eerste bewoners er feestelijk verwelkomd. Naar verwachting telt de wijk in de zomer van 2011 al zoân 500 bewoners. Veenendaal-oost wordt een wijk waar iedereen zijn levenlang kan blijven wonen, dankzij aanpasbare woningen en veel goede voorzieningen. Dit concept noemen we âNieuw wonenâ. Eén van die voorzieningen - de buurtbus â is in december al gestart. Nieuw wonen betekent ook dat bewoners mogen meepraten en -beslissen over de inrichting van hun wijk. In het voorjaar van 2011 starten we met de eerste bijeenkomsten.

Naast een uitbreidingswijk als Veenendaal-oost kijken we ook naar mogelijkheden van nieuwbouw binnen de bestaande bebouwing van Veenendaal. Het gebied rondom station Veenendaal-centrum komt dan in beeld. Eind oktober heeft de gemeenteraad in het Stationskwartier gesproken met bewoners en andere betrokkenen over de mogelijkheden voor een aantrekkelijk woongebied. De gemeenteraad neemt dit voorjaar een besluit over de plannen.

Regio FoodValley
We kijken niet alleen binnen onze grenzen maar ook even daarover heen. Afgelopen maand stemde de gemeenteraad in met intergemeentelijke samenwerking binnen de Regio FoodValley. Een kansrijke en nationaal onderscheidende samenwerking tussen de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Regio FoodValley staat voor de ontwikkeling van kennis en innovatie op het gebied van voeding en gezondheid. Wageningen Universiteit en Reseach Centre heeft daarin een belangrijke spilfunctie. Ook het Kabinet benoemt de ambities van FoodValley in het Regeerakkoord!

Wat brengt ons FoodValley? Nieuwe werkgelegenheid voor jong en oud en behoud van de bestaande. De deelnemers in de samenwerking hebben immers veel gemeenschappelijke belangen, vooral met een economische achtergrond. Regio FoodValley biedt elkaar de kans meer te profiteren van de kwaliteiten en kansen in onze regio. Wij zullen het bedrijfsleven en de kennisinstellingen hierbij ondersteunen. Dit voorjaar maken de acht gemeenten hun plannen bekend voor de komende vier jaren. Daarin zult u zeker aantreffen dat Veenendaal zich binnen FoodValley wil profileren als ICT-centrum. Wist u overigens dat in Veenendaal meer dan 200 ICT-bedrijven groot en klein geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel?

Dat we ondertussen de banden met de gemeente Renswoude verder hebben aangehaald zal u niet zijn ontgaan. Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer nog voor de zomer duidelijk maakt waar Renswoude aan toe. Het is met de zelfstandigheid van Renswoude dus nog steeds geen gelopen race. Ook met Rhenen koesteren we de historische band. Dat betekent: hartelijk investeren in elkaar onder het motto âliever een goede buur dan een verre vriendâ.

Uitbreiding gemeentehuis
In maart verwachten we de oplevering van de uitbreiding van het gemeentehuis. Al gauw daarna kunt u voor alle publieksdiensten van de gemeente terecht op één locatie en wel aan het Raadhuisplein. Het fraaie gebouw heeft onder meer een nieuwe trouwzaal en een infocentrum. Op de begane grond komt een openbare fietsenstalling voor zoân 200 fietsen en onder het gebouw een openbare parkeergarage voor ongeveer 80 autoâs.

U begrijpt: het belooft een bijzonder jaar te worden. Letterlijk en figuurlijk hebben we alles goed in de steigers staan. Echter ik doe een dringend beroep op u om op die momenten, die er voor u toe doen, u te laten horen. Ik heb als steeds daarin alle vertrouwen. Het is niet voor niets dat 2011 uitgeroepen is tot Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. En deden we in Veenendaal ooit tevergeefs een beroep op de vrijwilligers? Het cement van de samenleving? Neen, in tegendeel.

Ik wens u allen nogmaals een zeer Voorspoedig Nieuwjaar!