Gemeente Twenterand


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Visser

Nieuwjaarswensen 2011

Graag wil ik een ieder van u in alle opzichten een gelukkig Nieuwjaar wensen.
Alle goeds en veel gezondheid voor 2011: in familieverband, maar ook in andere verbanden van werk, school, kerk en sportverenigingen. Twenterand is een mooie omgeving om in te mogen leven. Er is veel steun van mensen om je heen, in moeilijke maar ook in mooie momenten, er is veel "noaberschap", ook wij als gezin hebben dat al mogen ervaren.

Na deze jaarwisseling kunnen we terugkijken op 10 jaar Twenterand. Op 1 januari 2001 ontstond onze `nieuwe' gemeente. Sommige mensen kijken met heimwee terug. Met name het gemeentehuis in Den Ham vond men gemoedelijker. Het gemeentehuis van Vriezenveen heeft meer lange gangen en een andere uitstraling.
In de loop der jaren is geprobeerd de sfeer van de vroegere gemeenten Den Ham en Vriezenveen mee te nemen naar het nieuwe gemeentehuis van Twenterand. Daar werken we momenteel nog aan en geeft ons een basis om na tien jaar in 2011 verder te werken aan het gevoel van één gemeente om samen de zaken op te pakken.

Afgelopen zomer is aan de Geerdijk het nieuwe naambord onthuld van Geerdijk: `De mooiste kant van Twenterand'.
Ik ben op zoek gegaan naar de mooiste kant, want hoewel Geerdijk een prachtige kant is, denk ik niet gelijk aan de kernen: Vroomshoop, Den Ham, Vriezenveen, Westerhaar-Vriezenveensewijk. Maar ik denk veel meer aan de inwoners.

Vormende vrijwilligers
Eén van de mooiste kanten wordt gevormd door de vrijwilligers, veel meer dan in het westen van het land. Denk maar eens aan het veenmuseum, de historische musea in Den Ham en Vriezenveen, sportverenigingen, dorpsraden, muziekverenigingen, oranjeverenigingen, carnavalsvereniging en niet te vergeten alle vrijwillige inzet bij het 125-jarig bestaan van Westerhaar-Vriezenveensewijk en 150-jarig bestaan van Vroomshoop. Dit alles speelt een belangrijke rol en zie ik als het cement van de samenleving.

Het onderwijs vormt een mooie kant, maar er ontbreekt iets De gemeente Twenterand beschikt over goede scholen in het basisonderwijs en het VMBO. De gemeente investeert in nieuwe schoolgebouwen, maar mist tegelijkertijd ook iets. Kinderen kunnen hier niet verder leren, maar moeten dan naar Almelo of Hardenberg. Vaak doen ze dat niet. Slimmere jongeren maken niet optimaal gebruik van hun talenten en mogelijkheden en komen onder hun niveau van school. Gevolg: zij houden energie en tijd over voor andere dingen, de verveling slaat toe en er ligt een voedingsbodem voor eventuele overlast.

Dat deze kinderen een schoolopleiding doen onder hun niveau ligt ook aan de kinderen. Het is een groepsproces dat beperkingen oplevert. Kinderen die wel naar Almelo of Hardenberg naar school gaan worden soms uitgescholden als `student'. Dat werkt frustrerend. Ook ligt er een taak voor basisscholen die meer moeten stimuleren dat kinderen middelbaar onderwijs volgen op hun eigen niveau en daarin ligt ook de taak en verantwoordelijkheid van de ouders. Ook zij zouden hun kinderen meer kunnen stimuleren om verder te leren. U hoort het goed, de ontwikkeling van onze jeugd is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De gemeente wil graag bemiddelen om in Twenterand een compleet pakket aan te bieden van MBO-opleidingen en middelbare school. Dat begint bij méér leerlingen die HAVO/VWO of een MBO-opleiding willen gaan volgen.

De gemeente kent concurrerende bedrijven
De gemeente Twenterand beschikt over harde werkers die werken in mooie bedrijven in Den Ham, Vriezenveen, Vroomshoop en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Veel van deze bedrijven zijn ook al bezig met internetverkoop, d.w.z. toekomstgericht.
Er ligt al een glasvezelkabel langs de bedrijventerreinen en de gemeente investeert dit jaar in revitalisering van de bedrijventerreinen.
Door de bedrijven wordt het inkomen verdiend van de werknemers en daarmee voor de toekomst van Twenterand.

De zorginstellingen mogen er zijn
De gemeente Twenterand beschikt over mooie nieuwe zorgcentra met een goede zorgstructuur.

Op gebied van Ruimtelijke Ordening heeft Twenterand heel wat gerealiseerd
In onze gemeente staan of komen ook veel mooie gebouwen, die mede door de gemeente zijn of worden gefinancierd, denk maar eens aan De Klaampe, Activiteitencentrum Vroomshoop, Brede Scholen Den Ham en Vriezenveen, Zorgcentrum Westerhaar-Vriezenveensewijk en Vroomshoop, en dan noem ik nog niet eens alle particuliere initiatieven maar niet te noemen.

De gemeente investeert in wegen
De gemeente heeft geïnvesteerd in de Hammerstraat in Vroomshoop en gaat investeren in de
nieuwe rondweg Zuidoost Vriezenveen en het aanpakken van de Aadorpweg.

De mooiste kant van de gemeente is voor mij het noaberschap U kent het goed, buren die voor je klaarstaan. Maar dat betekent ook rechten en plichten. En daar moet je zelf je verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage aan leveren.
Noaberschap is geweldig om in momenten van verdriet elkaar te kunnen helpen, maar er kunnen ook momenten zijn om samen te feesten. Net als met iedere relatie, moet je ook in het `noaberschap' wel investeren. Toen wij hier kwamen wonen hebben we de buurt uitgenodigd en wij hebben dit ervaren als een mooie kant van het "noaberschap". De gemeente is ook noaber, middenin de samenleving, wij willen naast de mensen en organisaties staan. We kunnen als gemeente niet alles zelf oplossen, daar is de samenleving bij nodig, om met maatschappelijke organisaties samen het noaberschap te vormen. We willen als gemeente graag meedenken met burgers en maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

Dit jaar starten we met een proef voor burgerparticipatie op twee terreinen, de bibliotheken en de zwembaden. Hoe pakt het uit? We gaan dit evalueren. Het moet niet bureaucratisch, eerder pragmatisch worden, wat werkt / wat werkt niet.

Noaberschap komt ook van twee kanten. We moeten vaker vragen aan de burger of maatschappelijke organisatie om een steentje bij te dragen. Gelukkig hebben we een structuur van vrijwilligers en is de gemeente Twenterand niet zo'n grote gemeente, waardoor je als gemeente de inwoners kent en persoonlijk aan kunt spreken.
Zo kan de gemeente samen met maatschappelijke organisaties zaken oppakken die belangrijk zijn om het leefklimaat te behouden. Ook in tijden waarin het financieel lastiger is, willen we blijven ontwikkelen.

De gemeente staat zo midden in de samenleving en dat is wat we voor dit jaar willen benadrukken.
De gemeente als noaber, samen met de maatschappelijke organisaties in een open communicatie.

Het lijkt misschien dat dit alleen voor sociale sectoren geldt, maar de visie past net zo goed bij leefomgeving, ruimtelijke ordening, economische zaken en verkeer. Ik hoop dat wij als samenleving, gezamenlijk die handschoen oppakken.

Ik wens u allen het allerbeste voor 2011.

Vriezenveen, 3 januari 2011
Burgemeester Visser