Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
151
Vragen van mevrouw drs. M.W. Haage, mevrouw mr. S. Ba? en mevrouw mr. R.M. Crowe
(ingekomen 1 december 2010 en antwoorden

verzonden door het college op 4 januari 2010)

De leden van D66 en de Partij van de Arbeid zijn op werkbezoek geweest bij de net opgerichte zelfhulpgroep Stop stalking. De aanwezige (voormalig) slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van stalking hebben hen daar verteld hoe ernstig de aanhoudende bedreiging is voor slachtoffers van stalking. Vervolgens bleek ook uit al hun verhalen dat de ondersteuning, hulp en opvolging van de verschillende (semi-) overheidsinstanties ernstig tekort schiet.

Dit laatste baart de fracties van D66 en de PvdA ernstige zorgen. Daarom de volgende vragen:

1. Wat is het geldende protocol om slachtoffers van stalking bij te staan nadat zij aangifte hiervan doen bij de politie?


In het protocol van de politie wordt de juridische term belager gehanteerd. De behandelaar die het hele proces bij de politie coördineert is bij voorkeur de wijkagent van het slachtoffer. Bij het vormen van het dossier wordt overlegd met het Veiligheidshuis (Openbaar Ministerie) over de toe te passen strafafdoening. In de gesprekken wordt veel aandacht geschonken aan hoe om te gaan met de pleger en de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een normstellend gesprek met de pleger.
De afspraken worden op locatie gedaan en er wordt altijd een zorgmelding gedaan bij Bureau Jeugdzorg als er kinderen in het spel zijn.
Alle huiselijk geweldzaken, dus ook stalking, die bij de politie binnenkomen worden toegeleid naar de hulpverlening via de Districtsoverleggen Huiselijk Geweld (DOHG). Het dohg vormt naast het Justitieel Casusoverleg (JCHG) de aanpak voor huiselijk geweld in Utrecht stad en regio. De aanpak behelst het bespreken en toeleiden van respectievelijk alle politiemeldingen en aangiften naar de hulpverlening. Hierin wordt nauw samengewerkt met de politie, het Veiligheidshuis/OM en de hulpverlening. Bij aangifte van stalking komt Slachtofferhulp in beeld. Dit gaat automatisch via het registratiesysteem van de politie. In de praktijk zien we dat een groot deel van de stalkers ophoudt na een normstellend gesprek door de wijkagent. De pleger wordt door de politie uitgenodigd voor een gesprek waarin duidelijk wordt gesteld dat stalking strafrechtelijke gevolgen heeft. Ook wordt de pleger gewezen op daderhulpverlening. Alle bevindingen vormen de basis voor het dossier. Het slachtoffer wordt van de datum van het normstellende gesprek en het verloop van dit traject op de hoogte gesteld. De folder 'Als u wordt gestalkt" wordt uitgereikt en doorgenomen met het slachtoffer.


2. Stelt de regio Utrecht het systeem 'AWARE' ter beschikking aan slachtoffers om zich beter te beveiligen tegen hun stalker? Zo nee, kunt u aangeven wat daarvan de reden is?


Ja.

3. Klopt het dat slachtoffers van stalking niet welkom zijn bij de maatschappelijke vrouwenopvang, ook indien zij dezelfde soort problematiek (psychisch en/of fysiek geweld in een (verbroken) relatie) ervaren als in een huiselijk geweld situatie? Zo ja, kunt u aangeven wat daarvan de reden is?


Nee. Ook slachtoffers van stalking worden bij de vrouwenopvang geholpen. Huiselijk geweld is breed gedefinieerd en omvat psychisch geweld, lichamelijk geweld, ernstige dreiging en geweld in afhankelijkheidsrelaties en dus ook stalking. Alle slachtoffers die met genoemde (e) aspect (en) te maken krijgen- zowel mannen als vrouwen zijn- kunnen worden opgevangen in de vrouwen- of de mannenopvang.

4. Klopt het dat het advies en steunpunt huiselijk geweld (ASHG) vragen van slachtoffers van stalking in de relationele sfeer niet beantwoord? Zo ja, kunt u aangeven wat daarvan de reden is?


Nee. Vragen van slachtoffers in de relationele sfeer worden beantwoord door het ASHG. In alle gevallen wordt bekeken of er toegeleid moet worden naar de hulpverlening. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld heeft een adviserende functie en kan beperkt ambulante hulpverlening bieden. In veel gevallen wordt daarom door het ASHG doorverwezen naar het Algemeen Maatschappelijk Werk of een andere hulpverleningsinstelling. In urgente gevallen wordt door het ASHG geïndiceerd voor Aware.

5. Op welke wijze staat slachtofferhulp de slachtoffers van stalking bij? Zijn zij voldoende geëquipeerd om bij deze complexe juridische en psychosociale problematiek te adviseren?


Slachtofferhulp biedt vanaf het moment van de aangifte naast materiele/praktische hulp ook mentale hulp. Slachtoffers van stalking worden afhankelijk van de ernst, ook doorverwezen naar (zwaardere) hulpverlening.
Slachtofferhulp is bij uitstek geschikt voor de ondersteuning bij juridische vragen en psychosociale problemen. Dit is een van de kerntaken van slachtofferhulp.
In een aantal steden is de landelijke overheid in 2009 gestart met het slachtofferloket. Utrecht doet hieraan mee. In dit slachtofferloket werken het OM, politie, slachtofferhulp nauw samen om het slachtoffer zo goed mogelijk te informeren over het strafrechtelijke traject en de wijze waarop hij/zij rechten kan uitoefenen in dit proces. De achterliggende gedachte is dat slachtoffers van misdrijven recht hebben op informatie over de strafechtelijke procedure en de mogelijkheden voor een eventuele schadevergoeding.Het slachtofferloket is gehuisvest op de rechtbank bij het OM.

6. Acht het college dit gebrek aan hulpverlening van het ASHG voor deze doelgroep wenselijk? Of is er een ander loket of instantie waar slachtoffers van stalking terecht kunnen voor de nodige adviezen, hulpverlening en weerbaarheidtrainingen?

Het college is van mening dat de aanpak bij huiselijk geweld zoals geschetst bij vraag 1, gericht is op alle slachtoffers van huiselijk geweld, inclusief die van stalking.
In de opvang voor vrouwen worden al weerbaarheidstrainingen geboden. Bij instellingen zoals het Algemeen Maatschappelijk Werk worden ook weerbaarheidstrainingen gegeven. Deze zijn bedoeld voor alle slachtoffers die met geweld/bedreing te maken krijgen.
Beleidsmatig valt stalking onder de definitie huiselijk geweld. In de voorlichtigen, deskundigheidstrainingen e.d. worden alle vormen van huiselijk geweld toegelicht dus ook stalking. Wij vinden het daarom niet wenselijk dat er een nog een apart loket of instantie moet komen.
Wij zullen met de zelfhulpgroep stalking en het ASHG/vrouwenopvang in gesprek gaan om nog scherper in beeld te krijgen wat zij momenteel missen in de hulpverlening.

7. Bij welke instanties/organisaties kunnen kinderen van slachtoffers van stalking terecht voor hulpverlening?


Kinderen van slachtoffers van stalking kunnen terecht bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GG&GD en de Centra voor Jeugd en Gezin ((CJG). Indien nodig zorgen JGZ, CJG of Kindertelefoon voor een gerichte doorverwijzing naar de hulpverlening zoals bijvoorbeeld het Algemeen Maatschappelijk Werk en Bureau Jeugdzorg/Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).


---- --