Gemeente Lochem


Alle gemeentelijke verordeningen op één digitaal loket

Gemeenten zijn per 1 januari 2011 verplicht om verordeningen op internet beschikbaar te stellen. Dit gebeurt via de online regelingenbank Centrale Voorziening Decentrale regelgeving (CVDR). Alle verordeningen van de gemeente Lochem vindt u per 1 januari op www.overheid.nl.

De verplichting om decentrale regelgeving op internet te publiceren, vloeit voort uit de Wet elektronische bekendmaking, die op 1 juli 2009 in werking trad. Doel van deze wet is om toegang tot wet- en regelgeving zo eenvoudig mogelijk te maken.

Wat is een verordening?
Een verordening is een soort lokale wet die wordt vastgesteld door de gemeenteraad, die geldt voor alle inwoners van de gemeente Lochem. Een voorbeeld van zo'n regeling is de Algemeen Plaatselijke Verordening. Deze bevat een groot aantal gebods- en verbodsbepalingen, onder meer over de openbare orde, milieu en natuurschoon. Verordeningen en wijzigingen daarop zijn van kracht daags na de datum waarop de gemeenteraad deze vaststelt.

Gebruiksgemak
Alle gemeentelijke verordeningen zijn per 1 januari 2011 raadpleegbaar via de digitale wettenbank www.overheid.nl, in de rubriek 'Regelingen gemeenten, provincies en waterschappen'. Nieuw is dat daar geconsolideerde teksten te vinden zijn. Dit wil zeggen dat u hier de teksten van verordeningen vindt, waarin alle eventuele wijzigingen zijn verwerkt. Deze geconsolideerde teksten hebben een groot gebruiksgemak, ze hebben echter niet het karakter van een rechtsgeldige bekendmaking. Het beschikbaar stellen en houden van de verordeningen is dus niet van belang voor de inwerkingtreding, maar wel voor verspreiding en toegankelijkheid van deze teksten.

Officiële bekendmakingen
De officiële, rechtsgeldige openbare bekendmakingen van de gemeente Lochem, worden wekelijks gepubliceerd op de pagina Gemeentenieuws in huis-aan-huisblad de Berkelbode. Dit geldt ook voor verordeningen en de inwerkingtreding daarvan. U kunt de teksten van verordeningen te allen tijde inzien bij de publieksbalies van de gemeente Lochem. Het grootste raadpleeggemak heeft u echter via www.overheid.nl Deze digitale wettenbank is ook raadpleegbaar via de gemeentelijke website.