Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 05-01-2011

TROS WIL SNEL SAMENWERKING MET MAX/WNL OF AVRO/WNL

In zijn nieuwjaarsspeech van vanmiddag roept TROS-directeur Peter Kuipers collega-directeuren op nu snel stappen te zetten om met de bestuurlijke vereenvoudiging van de Publieke Omroep te beginnen. Kuipers: "Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat de opgelegde buitenproportionele bezuiniging de kwaliteit van de programma's zo min mogelijk raakt. Ik wil zo spoedig mogelijk het gesprek aangaan met de combinatie MAX/WNL of AVRO/WNL en nodig hen bij deze uit".

De TROS is er in 2010 weer in geslaagd de meeste kijkers en luisteraars te trekken van alle omroepverenigingen. Met een kijktijdaandeel van 17,4% laat de TROS de andere verenigingen ver achter zich. Het is inmiddels het negende jaar op rij dat de TROS deze nummer 1-positie inneemt.

De cijfers tonen eens te meer aan dat de TROS een belangrijke pijler in het publieke bestel is. Met succesprogramma's als Radar, Vermist, Opgelicht?!, EenVandaag, TROS TV Show, Flikken Maastricht, het Nationaal en Eurovisie Songfestival, André Rieu op het Vrijthof en Bananasplit weet de omroep miljoenen kijkers aan zich te binden. Daarbij is opvallend dat ook leden van andere omroepen veelvuldig afstemmen op programma's van de TROS. De Grootste Familie van Nederland is er met haar programma's echt voor iedereen en is trots op deze erkenning van de kijker.

De TROS voelt zich dan ook gesteund door politiek Den Haag waar onlangs nog eens werd benadrukt dat de publieke omroep er is om een breed publiek te bedienen. Om dat te blijven doen, mogen de aangekondigde bezuinigingen niet ten koste gaan van de programmering en is een efficiënte publieke omroep een must. Kuipers: "Dat kan door het terugbrengen van het aantal spelers in het publieke bestel, waarbij de identiteit van de afzonderlijke omroepen wel overeind moet blijven. Maar politiek Den Haag zou ook nadrukkelijk zelf moeten kijken naar de bureaucratie die alle regelgeving ten aanzien van de publieke omroep met zich meebrengt".