Gemeente Zoetermeer

Gemeente verlengt hulp aan starters op de huizenmarkt

Vanwege de goede resultaten met de starterslening en de verwachting dat de behoefte voorlopig aanhoudt, wil de gemeente deze financiële hulp blijven bieden. Dit betekent dat de raad wordt voorgesteld om een nieuw budget van EUR 6 miljoen beschikbaar te stellen voor startersleningen.

Vooral jonge starters op de huizenmarkt met een bescheiden inkomen tonen veel belangstelling voor de starterslening in Zoetermeer. De gemeente wil deze groep starters graag bedienen.

De starterslening van de gemeente is vanaf oktober 2006 goed op gang gekomen en voorziet sindsdien duidelijk in een behoefte. Inmiddels zijn ruim 200 startersleningen verstrekt. Met het nieuwe budget verwacht het college de starterslening in heel 2011 en 2012 voort te kunnen zetten.

Starters op de koopwoningenmarkt waarvoor een koopwoning net niet bereikbaar is, kunnen via de gemeente Zoetermeer een starterslening aanvragen. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot een maximum van EUR 40.000. De starterslening kent gunstige voorwaarden. De eerste drie jaar is de lening aflossings- en rentevrij. Daarna bekijkt de gemeente de financiële draagkracht van de aspirant-koper opnieuw en volgt een aanpassing van de te betalen rente en aflossing.

Meer informatie over de starterslening leest u in de digitale balie.