Vogelbescherming Nederland


Nieuws januari 2011

Vogels in de winter: gevolgen van het weer op vogels

Donderdag 6 januari 2011

Vogels die zich aan mensen hebben aangepast en in tuinen komen, mochten van geluk spreken. Ruimhartig bijvoeren helpt hen wel de winter door. Maar veel vogels zitten natuurlijk juist níet in tuinen, maar leven in natuurgebieden. Door een dikke laag sneeuw was veel voedsel onbereikbaar. Dichtgevroren water maakte vis onbereikbaar voor ijsvogels, roerdompen en andere vissers. Kerkuilen vonden maar moeilijk hun muizen. In België - waar meer sneeuw is gevallen dan in Nederland - zorgde dat zelfs voor een ware hongersnood (en uiteindelijk grote sterfte) onder de kerkuilen. Ook in Nederland zullen ongetwijfeld veel vogels gesneuveld zijn. Pas komend broedseizoen, als tellingen weer mogelijk zijn, zal goed zichtbaar worden hoe groot de impact is geweest.

Ganzen hebben Nederland de laatste weken massaal verlaten. Op zoek naar gras zochten ze hun heil verder naar het zuiden dan ze normaal zouden doen. Maar nood breekt wet en dus verblijven `onze' wintergasten nu in Frankrijk. Intussen stelden veel provincies - de een eerder, de ander schoorvoetend en andere pas rijkelijk laat en kort voor Kerstmis - een jachtverbod op `kleinwild' in. Ook ganzen en smienten kregen daardoor even respijt. Jacht zorgt behalve voor directe slachtoffers ook voor enorme verstoring van dieren die aan de grens van hun reserves zitten. Elke verstoring is er een teveel en jacht zorgt voor grote paniek en massaal opvliegen. Een vetreserve is dan snel verdwenen.

Inmiddels is een pauze in het winterweer ingetreden - hoe het zich voortzet weet ook Vogelbescherming niet. Houdt het milde weer aan, dan zullen kievieten snel weer opduiken, en ook de ganzen zullen beetje bij beetje bij ons terugkeren.