Stichting Biologica


Meerderheid Europese burgers tegen gentech in voedsel


* Algemeen

* Professional

Eind 2010 is de Eurobarometer Biotechnology verschenen. De monitor geeft inzicht in de houding van Europese burgers t.a.v. biotechnologie. Hieronder ziet u een samenvatting van de resultaten:

Een groeiende meerderheid van de Europese burgers is sterk gekant tegen genetisch gemodificeerde levensmiddelen. Een eerder dit jaar in 32 landen gehouden enquête laat dat zien. De Europese Commissie publiceerde de resultaten van het onderzoek naar de houding tegenover biotechnologie. Het blijkt dat 61% absoluut geen genetisch gemodificeerd-voedsel wil. In 2005 was dat nog 57%. Het klonen van dieren voor de voedselketen wordt nog sterker afgewezen. Slechts 18% steunt die ontwikkeling. De houding tegenover experimenten met soorteigen genen (cisgenese) is wat minder negatief. Zo staat 46% achter de introductie van genen van wilde appels in consumptierassen en is 38% tegen. Als redenen voor hun afwijzing geven de burgers veiligheidsoverwegingen, het niet kunnen ontdekken van enig voordeel en algemeen onbehagen genetische modificatie.
Bron: Nieuwe Oogst

Biologica zet zich in voor het behoud van een gentechvrije voedselketen. De uitkomst van de EU-enquête onderstreept het belang hiervan: een ruime meerderheid van de consumenten (niet alleen bio kopers) staat kritisch tegenover genetische manipulatie. »