Nederlandse Hartstichting


Reactie op gezondheidsrisicotest Bronovo ziekenhuis

vrijdag 7 januari 2011

Op 3 januari 2011 brachten de specialisten van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag de site www.gezondheidsrisicotest.nl in de lucht (opent in nieuw venster). Hier kunnen mensen een gratis check doen naar hun risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes en nierschade. Deze risicotest heeft overeenkomsten met de risicotest van het PreventieConsult van onder meer de Hartstichting.

Het PreventieConsult is ontwikkeld door:

* de Nierstichting Nederland

* de Hartstichting

* het Diabetes Fonds

in samenwerking met:

* de beroepsorganisaties van huisartsen (NHG en LHV)
* bedrijfsartsen (NVAB)

Deze 6 partners achter het PreventieConsult hopen dat de gezondheidsrisicotest zal bijdragen aan de vroege opsporing van:
* nierschade

* hart- en vaatziekten

* diabetes

Wij vinden het belangrijk dat de vroege opsporing van deze chronische ziekten in Nederland verbetert en willen bereiken dat preventie meer aandacht krijgt. Dit is ook de reden dat we het PreventieConsult ontwikkelen.

Vroege opsporing én behandeling
De patiënt heeft alleen baat bij vroege opsporing via een gezondheidscheck, als deze gevolgd wordt door een succesvolle behandeling zoals medicatie of leefstijladvies.

Aansluiting bij de reguliere gezondheidspraktijk in de 1e lijn is daarom een belangrijke randvoorwaarde voor een goede gezondheidscheck. Het is belangrijk dat de initiatiefnemers van de gezondheidsrisicotest die aansluiting bewaken.

Draagvlak groter
Positief is dat de belangstelling rond de gezondheidsrisicotest wederom duidelijk maakt hoe zeer onder de Nederlandse bevolking behoefte bestaat aan goed onderbouwde preventieve gezondheidschecks.

Interesse in eerste resultaten
Daarmee zal op alle fronten draagvlak voor preventie van ziekten groter worden. Mede daarom steunen de fondsen en artsenorganisaties dit initiatief en kijken met interesse uit naar de 1e resultaten.