Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude


6/01/11 13:03

Gemeente biedt monumentenbezitters inspectie aan

De gemeente hecht veel waarde aan het gemeentelijk erfgoed en aan de zorg voor monumenten. Het onderhoud van monumenten kan de nodige kosten met zich meebrengen. De gemeente doet de particuliere bezitters van gemeentelijke monumenten daarom een aanbod.

De gemeente biedt bezitters van een gemeentelijk monument de mogelijkheid om de staat van het onderhoud van het monument te laten onderzoeken op kosten van de gemeente. De inspectie wordt uitgevoerd door de Monumentenwacht Noord-Holland. Na de inspectie stelt de Monumentenwacht een rapport op waar de bevindingen in staan en waarbij een overzicht wordt gegeven van de staat van onderhoud van het monument.

Belang van monumenten
Monumenten hebben een eigen verhaal en zijn stille getuigen van het leven van onze voorouders. Ook vormen monumenten een bron van kennis over het verleden en zijn vaak gewoon fraai, met een eigen uitstraling. Zij geven de omgeving een eigen identiteit.
Kortom, er zijn voldoende redenen om de monumenten in stand te houden en er de nodige zorg en aandacht aan te besteden. De gemeente is zich ervan bewust dat het onderhoud van monumenten ook kosten meebrengt. Om de bezitters een hart onder de riem te steken, doet de gemeente dit aanbod.

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten
Sinds 1 maart 2010 is er een nieuwe Subsidieverordening Instandhouding gemeentelijke monumenten van kracht. Op basis van de verordening kan men een subsidie aanvragen voor werkzaamheden aan het monument. De subsidie bedraagt maximaal ? 4.000,-.

Informatiebijeenkomst
Om de bezitters verder te informeren over de inspectie, de verordening en de mogelijkheden voor subsidie, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats op dinsdag 18 januari 2011. De bezitters van gemeentelijke monumenten in Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn per brief voor de bijeenkomst uitgenodigd.

Meer informatie
Wilt u meer informatie willen ontvangen over monumenten en de regelingen, dan kunt u bij mevrouw Zwaan van de gemeente terecht. Dat kan telefonisch via het nummer: 020 ? 407 9000 (van maandag t/m woensdag) of per email: zwaan@haarlemmerliede.nl
---