Gemeente Binnenmaas

Handelingsperspectief voor scholen

07-01-2011

Door de brand in Moerdijk op woensdag 5 januari zijn er roetdeeltjes op de grond neergeslagen in de regio Zuid-Holland Zuid. Het advies blijft om contact met de roet te vermijden totdat bekend is om welke stoffen het gaat. Dit advies geldt ook voor de kinderen die aanstaande maandag weer naar school gaan. De verwachting is dat begin volgende week de meetresultaten bekend zijn.

Een aantal aandachtspunten:

Buiten spelen:
In het geval dat er duidelijke verontreinigingen waarneembaar zijn op schoolpleinen, adviseren wij deze verontreinigingen uit voorzorg af te zetten. Bij de afwezigheid van zichtbare verontreinigingen is buiten spelen geen probleem. De regen heeft eventueel aanwezige vervuiling hoogstwaarschijnlijk weggespoeld. Verder kunnen de gebruikelijke hygiënevoorschriften gehanteerd worden, zoals voeten vegen voordat de kinderen de school binnengaan en handen wassen wanneer deze in contact zijn geweest met roet. Probeer er dus op te letten dat de kinderen 'schoon' de klassen in gaan.

Speeltoestellen:
Kinderen hebben bij het buiten spelen natuurlijk direct contact met aanwezige speeltoestellen. Mochten deze verontreinigd zijn geraakt, dan heeft de regen deze al deels schoongespoeld. Zichtbare verontreinigingen kunnen worden schoongemaakt met water en schoonmaakmiddel. Grove vervuiling kunt u eerst afspoelen met een flinke hoeveelheid water.

Zandbakken:
Bij zandbakken die niet met een zeil of een klep zijn afgedekt wordt geadviseerd deze niet te gebruiken tot de uitkomsten van de meetresultaten van de grondbemonstering bekend zijn.