Politie Hollands Midden

Gouda - Overvaller veroordeelt tot 3 jaar cel

Gouda, 07-01-2011 o De rechtbank in Den Haag heeft donderdag 6 januari een celstraf van 3 jaar onvoorwaardelijk opgelegd aan een 38-jarige Gouwenaar.

Hij wordt ervan verdacht een overval te hebben gepleegd op elektronicawinkel Expert te Gouda. De officier van justitie had twee weken geleden 3 jaar en 4 maanden (waarvan 10 maanden voorwaardelijk) tegen de man geëist.

Op 18 maart 2010 kwam in de elektronicawinkel een man binnen die een nepwapen op het hoofd van één van de medewerkers richtte. Een andere medewerker had het vermoeden dat het wapen niet echt was en probeerde de verdachte te overmeesteren. Hierbij raakte hij gewond. De 38-jarige verdachte wist na de worsteling zonder buit te ontsnappen. In zijn vlucht duwde hij met zijn hand een deur open. Op basis van zijn handpalmafdruk en de camerabeelden die er waren van de overval kon de politie de Gouwenaar aangehouden.

Tijdens de huiszoeking bij de verdachte werd een kledingstuk gevonden dat ook te zien was op de camerabeelden. Daarnaast is er een verklaring van een bekende van de verdachte. Deze man verklaarde dat de 38-jarige Gouwenaar degene is die de overval pleegde en dat hij de verdachte nog heeft geholpen met het wegwassen van bloedvlekken uit zijn kleding. Tijdens een eerdere zitting over deze zaak trok deze man zijn verklaring weer in. De officier van justitie heeft de man daarom laten aanhouden voor meineed. Het onderzoek naar deze mogelijke meineed loopt nog.

De officier rekende het de verdachte zwaar aan dat hij de slachtoffers ernstig heeft bedreigd. Hij richtte een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op de slachtoffers en eiste geld. De ervaring leert dat een roofoverval een grote indruk maakt op slachtoffers en zij de negatieve gevolgen ervan nog jaren ondervinden en nooit zullen vergeten.