Gemeente Assen


Nieuwjaarstoespraak

Lees de toespraak van burgemeester Sicko Heldoorn

Beste mensen,

Graag heet ik u namens ons gemeentebestuur van harte welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst. Ik heb even overwogen om mijn nieuwjaarsboodschap dit jaar te twitteren, maar omdat mij dit ten stelligste is afgeraden, SPREEK ik hier. Als ik dat niet had gedaan had u ook een voordracht van onze stadsdichter Mischa van Huijstee moeten missen, evenals het optreden van de fantastische Asser Bigband Want2Swing. Zij verdienen uw applaus.

In uw persoonlijk leven was er het afgelopen jaar vreugde en leed. Bij leed is het goed om te weten dat u niet alleen bent, maar kunt rekenen op steun uit uw omgeving. Zorgzaamheid voor elkaar maakt de maatschappij tot een samenleving.

2010 stond in teken van veranderingen, niet in de laatst plaats door de verkiezingen. In maart kozen onze inwoners een nieuwe gemeenteraad. Dat leidde tot verandering en verjonging in de Asser gemeenteraad, die met veel enthousiasme aan haar vierjarige taak begon. Assen mocht en mag zich verheugen in een gemeenteraad die een sterke betrokken heid bij onze stad toont en zich daadwerkelijk verantwoordelijk voelt voor het besturen daarvan.

De collegeonderhandelingen leidden eveneens tot verandering in het dagelijks bestuur. PvdA, VVD, Christen Unie en D'66 vormen het nieuwe college. Het motto van het collegeprogramma is BOUWEN. Bouwen aan de programma's Dienstbare -, Groeiende-, Sociale- en Aantrekkelijke stad. Belangrijke coördinerende portefeuilles zijn: de FlorijnAs, Participatie, Regionale samenwerking én Bestuurlijke en ambtelijke vernieuwing.

Gemeenteraad en college zagen zich snel na aanvang van de nieuwe raadsperiode voor een zware klus geplaatst. Door rijksbezuinigingen moest onze gemeente een fors bezuinigingspakket tot en met 2014 realiseren. NIET bezuinigen is altijd leuker dan WEL bezuinigen. Maar.....we zijn er in geslaagd een ombuigingsoperatie gestalte te geven, die het mogelijk maakt dat we de dynamische, levendige en sociale stad blijven die we willen zijn. Waakzaamheid blijft echter geboden, want we weten dat de bezuinigingswoede in Den Haag nog niet tot een einde is gekomen.
Desalniettemin: het niveau van onze voorzieningen en het onderhoud van onze stad kan de vergelijking met vele steden in Nederland nog steeds glansrijk doorstaan.

Assen bruiste in 2010 weer volop. Dat je soms een beetje geluk bij een ongeluk moet hebben, bleek maar weer eens bij het Historisch Beroepsvaart Weekend in het kader van ons Assen Vaart jaar. Op zichzelf al een groot succes met duizenden bezoekers. Het was echter nooit landelijk bekend geworden als niet aan het einde van dat weekend de Witterbrug defect was geraakt en 19 historische beroepsvaartuigen 4 dagen zaten opgesloten in Assen. Heel Nederland wist plotseling dat Assen een haven had en dat je daar varend in kon komen. Veel Assenaren en anderen hebben genoten van de activiteiten van het Assen Vaart jaar. Assen is een evenementenstad waarvoor wij in 2010 ook landelijke erkenning en waardering kregen. Er vonden in 2010 weer vele evenementen en activiteiten plaats. Te veel om op te noemen.

Wel moet genoemd worden dat onze fameuze TT haar 80e verjaardag vierde.

De tentoonstelling Georgisch Goud in het Drents Museum was een geweldig succes. In 2011 zal de immense verbouwing van het Museum gereed zijn. Assen herbergt hiermee een absolute culturele topattractie, waar we buitengewoon mee ingenomen zijn.

Wat wel eens gezegd mag worden: al die geslaagde evenementen en activiteiten in Assen, vinden plaats dankzij de enorme inzet van betrokken organisaties, bedrijven en niet in de laatste plaats vrijwilligers.

Gelukkig wordt er in Nederland fors stelling genomen tegen de toegenomen agressie. Agressie tegen hulpverleners, maar ook tegen medewerkers van bedrijven, instellingen en de overheid. Het is toch te gek voor woorden. Mensen die gewoon hun werk doen en bij het minste of geringste worden bedreigd door doorgeslagen korte lont-typetjes. Terecht dat hierop vanuit de overheid en de politie een nul-tolerantiebeleid wordt gevoerd. Ik zou u ook allemaal willen oproepen verruwing van omgangsvormen, of het nu in de politiek, op het werk, op straat of waar dan ook is: ga het niet "gewoon" vinden. Wij laten ons onze zorgvuldig opgebouwde beschaving toch niet afnemen door hufterig gedrag?

Donderdagochtend 23 december was ik `s ochtends om 04.00 uur op de gemeentewerf. Het had de hele avond en nacht gesneeuwd. In de kantine kwamen de bestuurders van de veeg- en strooivoertuigen bij elkaar. Een korte pauze, en daar gingen ze weer. Ik heb één van de routes van ruim twee uur meegereden. Ik heb ontzettend veel bewondering voor het werk dat onze mensen onder die omstandigheden leveren. Natuurlijk verreweg het merendeel van onze inwoners waardeert die inspanningen ook, maar sommige ongenuanceerde reacties op het strooibeleid, van mensen die allemaal precies weten hoe het wel moet, zijn wel buitengewoon zuur voor onze mensen zich vele slagen in de rondte werken. Hetzelfde geldt voor die enkele afnemer van gratis gemeentelijk zout die meent in gefrustreerde en soms zelfs agressieve bewoording opmerkingen over kwaliteit of hoeveelheid te moeten maken. Zout nou toch even op, zeg!

Assen heeft plannen. Sommige zijn in ontwikkeling, andere vrijwel gerealiseerd. Denk aan de Nieuwe Kolk en de FlorijnAs. Het ontwikkelen van plannen met de blik naar voren gericht, is een belangrijke kracht van Assen. Het maakt onze gemeente een belangrijke partner in Noordelijk verband. Assen heeft realistische plannen, die planologisch en financieel uitvoerbaar zijn.

Het is nu te vroeg om al verregaande oordelen over de plannen van ons nieuwe kabinet te vellen. Waakzaamheid is echter geboden, want de neiging tot centralisatie en de gigantische bezuinigingsopgave kunnen een bedreiging voor de Noordelijke regio gaan vormen. Centralisatie van politie, openbaar ministerie, maar ook andere ministeries zullen vergaande gevolgen voor de Noordelijke werkgelegenheid hebben als dit kabinet de toezeggingen van vorige kabinetten, over behoud van werkgelegenheid bij de rijksdiensten in het Noorden niet handhaaft. Samen met de provincie Drenthe staat Assen pal voor het behoud van onze kazerne. Gelukkig doen we dat eensgezind met het Samenwerkingsverband Noord Nederland. Het economisch tij is nog niet gekeerd. Dat vraagt ook in 2011 de inzet van het gemeentebestuur om voor inwoners die het minder voor de wind gaat de sociale stad te blijven die wij willen zijn. In Assen doet iedereen mee!!

Voordat ik onze stadsdichter Mischa van Huijstee het woord geef, eindig ik met u allen, voor uzelf en alle mensen die u lief heeft, een heel gezond en gelukkig 2011 te wensen.