Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid


Leegstand in de kantorenmarkt

De kantorenmarkt wordt gekenmerkt door een hoge leegstand. Begin 2011 staat zo'n 14% van de kantorenvoorraad leeg. De leegstand is voor een groot deel structureel. Het structurele overaanbod wordt geraamd op ongeveer 4 miljoen vierkante meter, bijna 10% van de voorraad. Deze verwachting is uitgesproken in het EIB rapport Kantorenleegstand - probleemanalyse en oplossingsrichtingen over de kantorenleegstand dat in juni 2010 is uitgebracht in opdracht van het ministerie van VROM, nu Infrastructuur en Milieu.
In een vervolgopdracht heeft het EIB onderzocht hoe deze leegstand heeft kunnen ontstaan en in welke mate de kantorenmarkt daar in de toekomst door zal veranderen. Dit onderzoek naar het functioneren van de kantorenmarkt is in december 2010 uitgewerkt in een tweede rapport Kantorenleegstand - analyse van de marktwerking en bevat onder meer een vergelijkende analyse van verschillende internationale kantorensteden. Het rapport bevat tevens beleidsaanbevelingen voor markt- en overheidspartijen.
Centraal in beide onderzoeken staat de conclusie dat de leegstand bij ongewijzigd beleid omvangrijk blijft. De kantorenmarkt bevindt zich momenteel in het dal van de economische cyclus en er lijkt geen sprake van een snel herstel. De toch al ruime markt en de beperkte vraagontwikkeling voorkomen op (middel)lange termijn dat de markt snel opveert, zoals in het verleden wel het geval was. Desondanks zal de markt uiteindelijk naar een vorm van evenwicht terugkeren. Het herstel gaat echter niet noodzakelijk gepaard met het terugdringen van de leegstand, maar zal zich met name uiten in een toenemende tweedeling in de markt tussen gezonde kantoorlocaties aan de ene kant en verouderde, minder courante (veelal leegstaande) kantoren op minder courante locaties aan de andere kant. De lessen uit het buitenland laten zien welke dynamiek in de verschillende segmenten ontstaat. Het daadwerkelijk terugdringen van de leegstand vraagt om een koerswijziging bij markt- en overheidspartijen. Het gaat hierbij niet enkel om het voeren van een leegstandsbeleid, maar vooral om een beleid dat ruimtelijke en economische kwaliteit voorop stelt. Strategisch gezien vraagt het om een beleidskeuze gericht op het weer in evenwicht brengen van vraag en aanbod. Dit omvat enerzijds controle op de ontwikkeling van nieuw aanbod en anderzijds aandacht voor het verminderen van de leegstand.
Beide rapportages zijn hier te downloaden.

Inlichtingen bij Matthieu Zuidema
t (020) 583 19 00
E-mail: mzuidema@eib.nl

7 januari 2011